ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ενίσχυση του κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα το ασφαλιστικού και ο ρόλος Τσακλόγλου

Η ενίσχυση του κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα το ασφαλιστικού και ο ρόλος Τσακλόγλου
INTIME

H τοποθέτηση του Πάνου Τσακλόγλου στη θέση του αρμοδίου για την κοινωνική ασφάλιση υφυπουργού στο υπουργείο Εργασίας προδιαγράφει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τον επόμενο γύρο των ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων που εστιάζει στην ενίσχυση του κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος.

Οι τεχνοκράτες που έχουν ασχοληθεί με τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού προτείνουν τον μετασχηματισμό της επικουρικής σύνταξης σε ένα νέο σύστημα που θα λειτουργεί πλήρως κεφαλαιοποιητικά.

Σημειώνουν δε πως αυτό πρέπει να γίνει άμεσα, ήτοι πως η μεταρρύθμιση πρέπει να προχωρήσει για όλους τους νέους εργαζομένους και εθελοντικά για όσους παλαιότερους ασφαλισμένους το επιλέξουν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόθεσή της κυβέρνησης είναι το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης να προχωρήσει εντός του 2021 αν και η κρίση του κορωνοϊού πιθανότατα θα μεταθέσει αυτόν το σχεδιασμό.

Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση περιλαμβάνει διατήρηση του διανεμητικού πρώτου πυλώνα της κύριας ασφάλισης, κατάργηση των εισφορών για την υφιστάμενη επικουρική διανεμητικού χαρακτήρα και δημιουργία νέας επικουρικής ασφάλισης που θα λειτουργεί πλήρως κεφαλαιοποιητικά (δεύτερος πυλώνας).

Για τους μισθωτούς, η νέου τύπου επικουρική ασφάλιση θα είναι υποχρεωτική, ενώ για αγρότες, επιτηδευματίες και αυτοαπασχολουμένους προαιρετική (σήμερα δεν έχουν στην πλειονότητά τους επικουρική ασφάλιση).

Σύμφωνα με την πρόταση αυτή θα τεθεί κατώφλι στις εισφορές της νέας επικουρικής ασφάλισης. Συγκεκριμένα, θα αποδίδονται μόνο στο τμήμα των μεικτών αποδοχών που υπερβαίνουν

τον κατώτατο μισθό. Με αυτόν τον τρόπο, το πραγματικό (effective) επίπεδο εισφορών θα ορίζεται κατά μέσον όρο γύρω στο 3%.

Αυτό το κατώφλι στις ασφαλιστέες αποδοχές εισάγεται επειδή ο πρώτος πυλώνας προσφέρει ικανοποιητικά ποσοστά αναπλήρωσης για το χαμηλότερο τμήμα των αποδοχών (93% αναπλήρωση για 35 έτη ασφάλισης και μέσο μισθό 650 ευρώ).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ