ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την Ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ θα απολαμβάνει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων

Την Ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ θα απολαμβάνει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανεξαρτησία όμοια με εκείνη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) θα απολαμβάνει σε λίγο καιρό η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, καθώς σύμφωνα με σχέδιο νομού που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή έως τα μέσα Μαρτίου θα μετατραπεί σε αυτόνομο φορέα αρμόδιο για τα δημόσια έσοδα.

Σήμερα αναμένεται να παραδοθεί στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και στον αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη το σχέδιο νόμου και η αιτιολογική έκθεση για την ίδρυση του αυτόνομου φορέα δημοσίων εσόδων από την ειδική ομάδα εργασίας που συστάθηκε στις 11 Φεβρουαρίου για το σκοπό αυτό.

Στο νομοσχέδιο προσδιορίζονται η νομική μορφή, η οργάνωση, το καθεστώς και το πεδίο άσκησης των αρμοδιοτήτων του φορέα δημοσίων εσόδων, οι εξουσίες και οι λειτουργίες του επικεφαλής και του συμβουλίου του φορέα, η σχέση του φορέα με το υπουργείο Οικονομικών και άλλους κυβερνητικούς φορείς, η ευελιξία όσον αφορά στους ανθρώπινους πόρους του φορέα, αλλά και η σχέση του με τη δημόσια διοίκηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο νόμου θα προβλέπει πως ο αυτόνομος φορέας δημοσίων εσόδων θα απολαμβάνει λειτουργικής ανεξαρτησίας, διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας και δεν θα υπόκειται σε έλεγχο από κυβερνητικά όργανα ή άλλη διοικητική αρχή. Στη βάση αυτή το προσωπικό του φορέα θα εξαιρείται από την διαδικασία επιλογής θέσεων ευθύνης που ισχύει για το υπόλοιπο Δημόσιο.

Σε σχέση με δημοσιεύματα των προηγουμένων ημερών που έφεραν τον αυτόνομο φορέα αρμόδιο για τα δημόσια έσοδα να μεταφέρεται στο κτίριο του «Κεράνη», ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα μετακινηθεί καμία υπηρεσία της ΓΓΔΕ πριν ο ίδιος εξετάσει το θέμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ