ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Ανεβοκατεβαίνουν οι τιμές λόγω της ζήτησης της βενζίνης στις ΗΠΑ

Πετρέλαιο: Ανεβοκατεβαίνουν οι τιμές λόγω της ζήτησης της βενζίνης στις ΗΠΑ
Εξόρυξη πετρελαίου στη Γερμανία (φωτογραφία αρχείου) EPA/JULIAN STRATENSCHULTE

Μειώθηκαν οι τιμές του αργού πετρελαίου στο άνοιγμα των εμπορικών πράξεων την Παρασκευή, μία μέρα μετά την αύξηση, που προκλήθηκε από την αύξηση της ζήτησης βενζίνης, στην αγορά των ΗΠΑ.

Φαίνεται πως οι αναφορές για επικείμενη συνάντηση των πετρελαιοπαραγωγικών χωρών, για το ανοιχτό ζήτημα του «παγώματος» των επιπέδων παραγωγής πετρελαίου, απέτυχαν να πείσουν τους επενδυτές ότι γίνεται σοβαρή προσπάθεια, προκειμένου να σταματήσει η μείωση των τιμών, που προκαλείται από την υπερπροσφορά του πετρελαίου.

Από την πλευρά της, η τράπεζα ANZ bank, σχολίασε την εξέλιξη αυτή, ως: «τη διαρκή ελπίδα ότι οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ μπορούν να συμφωνήσουν για το συντονισμό της προσφοράς πετρελαίου, στις διεθνείς αγορές».

Οι ελπίδες για συμφωνία ζωντάνεψαν και πάλι, μετά από αναφορές ότι η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και η Βενεζουέλα (μέλη του ΟΠΕΚ) όπως επίσης και η Ρωσία (μη μέλος του ΟΠΕΚ) θα συναντηθούν το Μάρτιο, προκειμένου να συζητήσουν τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου, στα επίπεδα του Ιανουαρίου 2016.

Η αύξηση των τιμών δε συνεχίστηκε και στη σημερινή συνεδρίαση καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι το πάγωμα της παραγωγής πετρελαίου, δεν είναι αρκετό προκειμένου να περιορίσει την υπερπροσφορά, που προκάλεσε μείωση των τιμών κατά 70% από το 2014.

Οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκτέλεσης για το πετρέλαιο Brent διεθνούς προέλευσης ήταν στα 34,89 δολ το βαρέλι μειωμένες κατά 40 σεντς από το τελευταίο κλείσιμο, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου, προέλευσης Δυτικού Τέξας, μειώθηκε κατά 21 σεντς στα 32,86 δολ το βαρέλι, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

«Η μείωση της παραγωγής πετρελαίου στα επίπεδα του περασμένου μήνα, όταν η προσφορά πετρελαίου είναι μεγαλύτερη σε ημερήσια βάση κατά 1 εκατ. βαρέλια από τη ζήτηση των καταναλωτών, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να μειώσει την υπερπροσφορά. Με δεδομένο ότι το Ιράν αρχίζει να επιστρέφει στις αγορές από τον Ιανουάριο, η υπερπροσφορά θα συνεχιστεί», δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της πετρελαιοαγοράς.

Η Τεχεράνη επιδιώκει να αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου της κατά 1 εκατ βαρέλια ημερησίως, μέσα στον επόμενο χρόνο, μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν, τον Ιανουάριο. Η εφαρμογή των διεθνών κυρώσεων είχε ως συνέπεια τη μείωση των πετρελαϊκών εξαγωγών της χώρας σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, από το υψηλότερο επίπεδο εξαγωγών στα 3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, πριν την επιβολή των κυρώσεων το 2011.

Παρά την υπερπροσφορά, η άνοδος των τιμών πετρελαίου την εβδομάδα αυτή, υποστηρίχτηκε από μια θετική τάση αύξησης στη ζήτηση της βενζίνης, ειδικά στην αγορά των ΗΠΑ. «Η ιδέα ότι η ζήτηση της βενζίνης αυξάνεται δηλώνει ότι ίσως οι χαμηλές τιμές του αργού πετρελαίου, προκαλούν την αύξηση στη χρήση της», εξηγούν αναλυτές της αγοράς πετρελαίου, προδιαγράφοντας ότι οι αγορές θεωρούν την αύξηση αυτή, της ζήτησης βενζίνης, ως θετική ένδειξη για τη γενικότερη ζήτηση πετρελαίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ