ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος στο υποχρεωτικό «κούρεμα» ενοικίων με συνταγή ΠΟΜΙΔΑ

Τέλος στο υποχρεωτικό «κούρεμα» ενοικίων με συνταγή ΠΟΜΙΔΑ
ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ ΙΝΤΙΜΕ

Στις αρχές του μήνα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε δηλώσει για το θέμα της μείωσης των μισθωμάτων ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρεμβαίνει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ιδιωτικές συμφωνίες και κάλεσε τους συλλογικούς φορείς ιδιοκτητών και ενοικιαστών να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις για την αναπροσαρμογή των ενοικίων για όσο διάστημα διαρκεί η οικονομική κρίση του κορωνοϊού.

Δεδομένου ότι αυτή η έκκλησή για προσωρινή μείωση των μισθωμάτων, θα μπορούσε να επισύρει σε βάρος των οργανώσεών ιδιοκτητών και ενοικιαστών ακινήτων κυρώσεις για πιθανή παράβαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού, αφού θα αποτελούσε σαφέστατη παρότρυνση για «εναρμονισμένη πρακτική» η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) πρότεινε στο υπουργείο να υπάρξουν οικειοθελείς μειώσεις στα ενοίκια με κίνητρο τη μείωση των φόρων για τους ιδιοκτήτες, μέσα στα ίδια πλαίσια που η κυβέρνησή θεώρησε δίκαια και επέβαλε αναγκαστικά.

Αναλυτικότερα, η ΠΟΜΙΔΑ ζήτησε να νομοθετηθεί ότι όσοι ιδιοκτήτες κρίνουν οι ίδιοι και αποδέχονται οικειοθελώς να συνεχιστεί προσωρινά η μείωση ενοικίου, σε ποσοστό έως 40%, και μέχρι την 31.12.2020, να έχουν ως κίνητρο την ίδια ελάφρυνση της επιστροφής του 30% της απώλειας ενοικίων, που το κράτος έδωσε σε εκείνους που τους μείωσε αναγκαστικά τα μισθώματά τους. Να σημειωθεί πως η οργάνωση είχε καταθέσει τη σχετική πρόταση και στον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών ήδη από τα μέσα Ιουλίου.

Η κυβέρνηση ανέλυσε τη συγκεκριμένη πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ και φέρεται πλέον να εξετάζει σοβαρά να νομοθετήσει τη φορολογική επιστροφή του 30% για τις οικειοθελείς μειώσεις επαγγελματικών μισθωμάτων, καταργώντας την υποχρεωτική μείωση των ενοικίων κατά 40%.

Αυτό όμως που δεν έχει ακόμη αποφασιστεί είναι το εάν το μέτρο θα ισχύσει για όλες τις οικειοθελείς μειώσεις επαγγελματικών μισθωμάτων ή για συγκεκριμένους κλάδους, π.χ τουρισμός, λιανεμπόριο, εστίαση, που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ