ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Έτοιμο το νέο πτωχευτικό - Τίθεται σε διαβούλευση

Σταϊκούρας: Έτοιμο το νέο πτωχευτικό - Τίθεται σε διαβούλευση
ΙΝΤΙΜΕ

Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας θα τεθεί σε διαβούλευση το νέο πτωχευτικό δίκαιο, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.  Σε επικοινωνία που είχε το CNN Greece με τον υπουργό Οικονομικών ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε πως εφόσον υπάρξει το πράσινο φως από τους θεσμούς, το νέο πτωχευτικό σχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευση στο τέλεια της επόμενης εβδομάδας.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Mega ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε πως στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» έχουν ενταχθεί ήδη 40.000 δανειολήπτες κατά το πρώτο μήνα εφαρμογής του προγράμματος.

Επίσης ο κ. Σταϊκούρας έκανε γνωστό στο πως εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε) κονδύλι 2,7 εκατ. για την Ελλάδα που αφορά στο πρόγραμμα SURE για στη στήριξη της απασχόλησης και τα συγκεκριμένα κεφαλαία θα εκταμιευτούν το Σεπτέμβριο.

Σημειώνεται πως το νέο πλαίσιο θα αντικαταστήσει όλα τα επιμέρους εργαλεία ρύθμισης οφειλών που υπάρχουν σήμερα.

Θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα ρύθμισης και αναδιάρθρωσης των χρεών, με την τήρηση της οποίας ο δανειολήπτης θα μπορεί να διασώζει την περιουσία του, και δίνεται η δυνατότητα παροχής δεύτερης ευκαιρίας για φυσικά και νομικά πρόσωπα που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους.

Επιπλέον θα περιλαμβάνει ειδικές πρόνοιες για δανειολήπτες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και πρόνοιες για τον εντοπισμό στρατηγικών κακοπληρωτών και πρόβλεψη συνεπειών για αυτούς.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο θα ενεργοποιηθεί στις αρχές του 2021.

Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών ανάφερε πως η χώρα θα βγαίνει συστηματικά στις αγορές.

Για τα αναδρομικά των συνταξιούχων δήλωσε πως το επόμενο δεκαπενθήμερο θα ολοκληρωθεί η επεξεργασία των στοιχείων σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και στη συνέχεια η καταβολή τους θα γίνει άμεσα.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου θα τρέξει η Τρίτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στο ίδιο κανάλι, επισημαίνοντας παράλληλα πως θα αφορά μικρομεσαίες και ατομικές επιχειρήσεις από τους κλάδους που πλήττονται από τον τουρισμό, ενώ θα μοιραστούν περί το 1 δισ. ευρώ.

Ο κ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε πως δεν θα δοθεί άλλη παράταση στις φορολογικές δηλώσεις και είπε πως οι οφειλές που έχουν ανασταλεί ή παραταθεί λόγω κορωνοϊού θα μπορούν να ρυθμιστούν σε 12 ή σε 24 δόσεις.

Αναφορικά με τα νέα μέτρα στήριξης ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται και έχει σχεδόν ολοκληρώσει ένα συνολικό σχέδιο στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ