ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε βαθιά ύφεση και η Γερμανία – «Βουτιά» 9,7% στο ΑΕΠ

Σε βαθιά ύφεση και η Γερμανία – «Βουτιά» 9,7% στο ΑΕΠ
(AP Photo/Michael Probst)

Σε ποσοστό ρεκόρ 9,7% συρρικνώθηκε η γερμανική οικονομία κατά το δεύτερο τρίμηνο καθώς η ιδιωτική κατανάλωση, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές κατέρρευσαν κατά την κορύφωση της πανδημίας του Covid-19.

Η γερμανική στατιστική υπηρεσία είχε εκτιμήσει πως η οικονομία θα συρρικνωνόταν κατά 10,1% κατά την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου.

Το Παγκόσμιου Ινστιτούτο Οικονομίας του Κιέλου (IfW) προβλέπει πως η γερμανική οικονομία θα έχει απώλειες άνω των 390 δισεκατομμυρίων ευρώ λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

"Οι απώλειες της οικονομικής παραγωγής που σχετίζονται με την κρίση του κορωνοϊού θα ανέλθουν συνολικά σε περισσότερα από 390 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020 και το 2021", ανακοίνωσε σήμερα το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας (IfW) του Κιέλου. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Γερμανίας θα μειωθεί κατά 6,8% φέτος, όσο ποτέ άλλοτε δηλαδή από την ίδρυση την Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

"Τώρα μπαίνουμε σε μια βαθιά οικονομική ύφεση 6,3% έως 7% κατά τη διάρκεια του έτους. Επιπλέον, όσον αφορά την πανδημία του ιού, δεν είναι σαφές εάν θα υπάρξει δεύτερο κύμα", είχε δηλώσει στην Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) η νέα οικονομολόγος της επιτροπής σοφών Βερόνικα Γκρίμ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ