ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αξιωματούχος ΥΠΟΙΚ στο CNN Greece: Η εξέλιξη της πανδημίας «κλειδί» για την ύφεση

Αξιωματούχος ΥΠΟΙΚ στο CNN Greece: Η εξέλιξη της πανδημίας «κλειδί» για την ύφεση
ΙΝΤΙΜΕ

Το νέο πτωχευτικό δίκαιο αποτελεί μια ριζική μεταρρύθμιση για την αγορά ιδιωτικού χρέους, στην οποία η κατάσταση ήταν προβληματική εδώ και δεκαετίες, δήλωσε στο CNN Greece ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον ίδιο υψηλόβαθμο παράγοντα το νέο πλαίσιο δίνει η δυνατότητα της «δεύτερης ευκαιρίας» σε φυσικά και νομικά πρόσωπα να απαλλαγούν από τα χρέη τους και να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα.

Αναφορικά με την ύφεση, ο αξιωματούχος δήλωσε πως αν δεν αλλάξουν δραματικά τα δεδομένα σχετικά με την πανδημία, τότε είναι πιθανό να επιβεβαιωθεί η εκτίμηση για ύφεση 8% στο β’ τρίμηνο.

«Η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών κάνει αγώνα δρόμου όλο αυτό το διάστημα για να περιορίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία», δήλωσε το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, για την επί πολλές δεκαετίες προβληματική κατάσταση επισημαίνοντας παράλληλα πως τα νέα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό.

Σημειώνεται πως στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι οι ασφαλιστικές εισφορές να μειωθούν συνολικά κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2023. Ήδη από την 1η Ιουνίου εφαρμόστηκε η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,9% στη μισθωτή εργασία με όφελος για 1,5 εκατ. εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης αναμένεται μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα φυσικά πρόσωπα από τον Ιανουάριο του 2021. Η εισφορά επιβάλλεται σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει την σταδιακή κατάργησή της έως το τέλος του 2023.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ