ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδήλωτα τετραγωνικά: 96 ώρες περιθώριο για τις διορθώσεις

Αδήλωτα τετραγωνικά: 96 ώρες περιθώριο για τις διορθώσεις
ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν τέσσερις ημέρες στη διάθεσή τους για να υποβάλουν τη δήλωση των τετραγωνικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ και 2 εργάσιμες ημέρες (σήμερα και τη Δευτέρα) για τους δήμους. Οι κάτοχοι αυθαίρετων τα οποία θα υπαχθούν στη σχετική ρύθμιση έχουν προθεσμία να δηλώσουν τις επιφάνειες που θα τακτοποιηθούν έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Από τους δήμους προκειμένου να απαλλαγούν από αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών τελών, ΤΑΠ και πρόστιμα θα πρέπει να περάσουν υποχρεωτικά οι ιδιοκτήτες οι οποίοι έχουν:

  • Αλλαγές στη χρήση των ακινήτων τους, π. χ. από επαγγελματική στέγη σε κατοικία ή το αντίθετο, δεν μπορούν να δηλώσουν τη μεταβολή αυτή στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ. Για να δηλώσουν την αλλαγή αυτή, θα πρέπει να επισκεφθούν τους δήμους. Ειδικά οι ιδιοκτήτες των οποίων τα ακίνητα έχουν αλλάξει χρήση, από επαγγελματική στέγη σε κατοικία, θα πρέπει οπωσδήποτε να δηλώσουν αυτή την αλλαγή στους δήμους.
  • Αλλαγή δικαιώματος. Κάθε αλλαγή δικαιώματος επί του ακινήτου, π.χ. από ψιλή κυριότητα σε πλήρη κυριότητα ή σε επικαρπία, δεν μπορεί να δηλωθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ. Απαιτείται επίσκεψη στον δήμο. Επίσης, μόνο στον δήμο θα βγάλουν άκρη οι ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία βρίσκονται σε καθεστώς υπό απαλλοτρίωσης.

Η πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων λειτουργεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr/

Λίγο πριν από την εκπνοή της προθεσμίας, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που σπεύδουν να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη δήλωση των ξεχασμένων τετραγωνικών θα πρέπει να προσέξουν τα εξής σημεία:

Διορθώσεις στο Ε9: Οσοι έχουν εντοπίσει λάθη ή παραλείψεις στην επιφάνεια των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στο Ε9, αυτή την περίοδο δεν μπορούν να προχωρήσουν σε διορθώσεις καθώς έχει κλείσει η εφαρμογή της ΑΑΔΕ εν όψει της έκδοσης των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ. Αυτό όμως δεν επηρεάζει τις διορθώσεις των τετραγωνικών στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ή στους δήμους.

Συνιδιοκτησία: Δεν χρειάζεται να δηλώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες την πραγματική επιφάνεια του ακινήτου στο οποίο έχουν δικαιώματα (πλήρης κυριότητα, ψιλή κυριότητα ή επικαρπία). Αρκεί να δηλωθεί από έναν ιδιοκτήτη.

Οικόπεδα εντός σχεδίου και εντός οικισμού: Δηλώνονται στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ή στον δήμο, καθώς επιβαρύνονται με ΤΑΠ.

Κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα: Για τα κτίσματα των οποίων έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση οποτεδήποτε στο παρελθόν όχι λόγω οφειλών αλλά επειδή δεν χρησιμοποιούνται, θα πρέπει να δηλωθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Μόνο έτσι οι ιδιοκτήτες θα γλιτώσουν από αναδρομικά δημοτικά τέλη. Επίσης για τους ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία ποτέ δεν ηλεκτροδοτήθηκαν, αν τα δηλώσουν για πρώτη φορά στους δήμους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ισχύει πλήρης απαλλαγή από όλους τους δημοτικούς φόρους.

Κτίσματα εκτός σχεδίου: Θα πρέπει να δηλωθεί η πραγματική τους επιφάνεια.

Βοηθητικοί χώροι - πάρκινγκ: Οσοι ιδιοκτήτες κατέχουν βοηθητικούς χώρους σε πολυκατοικίες, όπως υπόγεια γκαράζ ή αποθήκες που ρευματοδοτούνται από κοινόχρηστα ρολόγια, έχουν πλέον τη δυνατότητα να δηλώσουν και τους χώρους αυτούς στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ως ηλεκτροδοτούμενους.

Πάρκινγκ σε πιλοτές: Δηλώνονται ως ανοιχτά πάρκινγκ, δηλαδή επιφάνεια του ακινήτου, αν είναι ιδιωτικές, ενώ δεν δηλώνονται αν είναι κοινόχρηστοι χώροι.

«Αέρας»: Ο αέρας που αναφέρεται στο συμβόλαιο μιας οριζόντιας σύστασης ως δικαίωμα υψούν δηλώνεται ως μη ηλεκτροδοτούμενο.

Λιγότερα τετραγωνικά: Αν τα τετραγωνικά μέτρα του Περιουσιολογίου (Ε9) είναι λιγότερα από αυτά που είναι δηλωμένα στον ΔΕΔΔΗΕ, η δήλωση μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας. Η διαφορά θα εμφανίζεται αρνητική. Αν όμως τα τετραγωνικά μέτρα της δήλωσης είναι λιγότερα από το Περιουσιολόγιο (Ε9), η δήλωση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας. Θα πρέπει να απευθυνθείτε στον αρμόδιο δήμο.

Μεταβολή επιφάνειας: Η δήλωση διόρθωσης δεν συνεπάγεται αυτόματη μεταβολή του εμβαδού του ακινήτου στο αρχείο του ΔΕΔΔΗΕ. Θα ακολουθήσει επεξεργασία της δήλωσης αλλά και προσαρμογή των δηλούμενων εμβαδών από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ