ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο γνωστός καθηγητής του Yale είχε συναντήσεις με Τσακαλώτο και Στουρνάρα

Ο γνωστός καθηγητής του Yale είχε συναντήσεις με Τσακαλώτο και Στουρνάρα
Ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Yale John Geanakoplos ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην Αθήνα βρίσκεται ο John Geanakoplos, ο 60χρονος ομογενής καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Yale ο οποίος μετέχει στην ειδική επιστημονική επιτροπή για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Ο Geanakoplos μετείχε χθες στην πρώτη διευρυμένη σύσκεψη για το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που διεξήχθη στο υπουργείο Οικονομικών, με τη συμμετοχή συνεργατών του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη και του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Παρόντες στη σύσκεψη ήταν ο Αμερικανοκορεάτης σύμβουλος του Ευκλείδη Τσακαλώτου Γκλεν Κιμ, ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Στέλιος Παπαδόπουλος και ο οικονομικός σύμβουλος του Γιάννη Δραγασάκη, Θανάσης Μισδανίτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη έγινε «σεμινάριο» για το πλαίσιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους εντός των περιορισμών που θέτουν οι κανόνες που θέτει η ευρωζώνη. Στη βάση αυτή οι Κιμ και Geanakoplos αναφέρθηκαν και στο υποθετικό σενάριο ονομαστικού κουρέματος του χρέους ως «άσκηση εργασίας».

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του CNN Greece ο John Geanakoplos είχε συνάντηση και με το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα με τον οποίο συζήτησε την κατάσταση σχετικά με τα κόκκινα δάνεια.

Ο ομογενής καθηγητής του Yale είναι συνιδρυτής του «distress fund» Ellington Management Capital, το οποίο εξειδικεύεται στη διαχείριση ενυπόθηκων δανείων. Η Ellington έχει καταγράψει στο παρελθόν μεγάλες αποδόσεις από τη διαχείριση κόκκινων ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ, καθώς αγόρασε τα δάνεια αυτά όταν η τιμή των κατοικιών ήταν στο ναδίρ και τα πούλησε εν συνεχεία όταν ανέκαμψαν.

Η Ellington Management στόχευε να εισάγει στο αμερικανικό χρηματιστήριο την εταιρεία της Ellington Housing, η οποία διαχειρίζεται κατοικίες που αποκτήθηκαν από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ωστόσο τελικά απέσυρε πέρυσι τα σχέδιά της για μια αρχική δημόσια προσφορά.

Ο Geanakoplos την παρούσα περίοδο φέρεται να τελεί σε «αναστολή» από την Ellington Management Capital, ενώ έχει υπογράψει ειδική σύμβαση εμπιστευτικότητας με το Ελληνικό Δημόσιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ