ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής

Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η τοποθέτηση του Αθανάσιου (Θάνος) Θανόπουλου στη θέση του νέου προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Ο κ. Θανόπουλος έχει σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Πίτσμπουργκ (PhD in Economics), στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών της Τουλούζης (Diploma in Advanced Quantitative Economics και Master in Mathematical Economics and Econometrics) και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Πτυχίο Οικονομικών Επιστημών).

Τα τελευταία χρόνια ήταν επιστημονικός συνεργάτης του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και από τη θέση αυτή εκπροσωπούσε την Ελλάδα στο Council Working Party on Statistics.

Ο ίδιος έχει μεγάλη εμπειρία στα θέματα στατιστικής και σε μεγάλο βαθμό είχε διαμορφώσει το νέο νόμο για την ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που επέφερε αλλαγές στο Ν.3832/2010 για το Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα.

Σημειώνεται πως ο κ. Θανόπουλος επελέγη ομόφωνα μεταξύ 13 υποψηφίων που ικανοποιούσαν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις από επιτροπή Ελλήνων και ξένων εμπειρογνωμόνων που είχε επιφορτίσει με το έργο της επιλογής του νέου επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.

Σημειώνεται πως η θέση του προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής διέπεται από πλήρη αυτονομία. Σύμφωνα με το N. 3832/2010 ο πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής απολαμβάνει προσωπικής ανεξαρτησίας, ενώ οι λόγοι παύσης δεν επιτρέπεται να θέτουν σε κίνδυνο την επαγγελματική και επιστημονική του ανεξαρτησία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ