ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει λόγος ενίσχυσης των μέτρων στήριξης

ΕΚΤ: Με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει λόγος ενίσχυσης των μέτρων στήριξης
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν έχει επί του παρόντος κανέναν λόγο να ενισχύσει τα μέτρα της για τη στήριξη της οικονομίας καθώς οι διαταραχές που προκλήθηκαν από την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού έχουν προβλεφθεί ήδη στην πολιτική της, δήλωσε στο Reuters το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Ίζαμπελ Σνάμπελ.

Με τους αριθμούς των κρουσμάτων να κινούνται προς τα επίπεδα που είχαν καταγραφεί νωρίτερα στο έτος, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες επιβάλλουν ξανά περιορισμούς στην επιχειρηματική δραστηριότητα και στα ταξίδια, αυξάνοντας τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να επεκτείνει το ήδη πρωτοφανές, ύψους 1,35 τρισ. ευρώ, πρόγραμμα αγορών ομολόγων για να βοηθήσει τις κυβερνήσεις να αντεπεξέλθουν.

Η Σνάμπελ, όμως, εμφανίστηκε να προσγειώνει αυτές τις προσδοκίες, υποβαθμίζοντας ακόμη και τις ανησυχίες σχετικά με την πρόσφατη ισχύ του ευρώ, η οποία, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, μπορεί να ακυρώσει αυτόματα μέρος της προσπάθειας στήριξης της οικονομίας από την ΕΚΤ.

«Βλέπουμε μία συγκεκριμένη εκ νέου αύξηση των μολύνσεων, αλλά επί του παρόντος φαίνεται απίθανο ότι πρόκειται να δούμε μία πλήρη καραντίνα ξανά», σημείωσε το στέλεχος της ΕΚΤ, προσθέτοντας: «Αυτό ακριβώς είχαμε υποθέσει στο βασικό σενάριό μας τον Ιούνιο».

Καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης κινείτο σε τροχιά ελεύθερης πτώσης την άνοιξη, η ΕΚΤ έδρασε γρήγορα, αγοράζοντας πρωτοφανή ποσά χρέους για να διατηρήσει τα κόστη δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα και να δώσει στις τράπεζες δάνεια με αρνητικά επιτόκια, ύψους άνω του 1 τρισ. ευρώ.

Με τις αγορές να σταθεροποιούνται το καλοκαίρι, μειώθηκε και η πίεση στην ΕΚΤ να κατευθύνει τις αγορές ομολόγων προς τις χώρες με το υψηλότερο χρέος, όπως είχε κάνει νωρίτερα φέτος, αγοράζοντας ιδιαίτερα το ιταλικό χρέος και αποκλίνοντας από το λεγόμενο «κεφαλαιακό κλειδί» της, το οποίο αντανακλά το ποσοστό συμμετοχής κάθε χώρας στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΚΤ.

«Καθώς ο κίνδυνος του κατακερματισμού υποχωρεί, υπάρχει μικρότερη ανάγκη να αποκλίνουμε από το κεφαλαιακό κλειδί», είπε η Σνάμπελ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ