ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Στο σπίτι τους με επιδοτούμενο ενοίκιο όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους

Σταϊκούρας: Στο σπίτι τους με επιδοτούμενο ενοίκιο όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Στο πρόγραμμα «Γέφυρα» αναφέρθηκε εκτενώς σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος έκανε λόγο για «παρεμβάσεις με έντονο κοινωνικό πρόσωπο» και για «δεύτερη ευκαιρία» που θα έχουν οι πολίτες για τη ρύθμιση των οφειλών τους.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε πως οι πλειστηριασμοί γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται.

«Εμείς όμως προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους πολίτες για να μην γίνονται πλειστηριασμοί» υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.

Αποκάλυψε δε, πως σε περίπτωση που κάποιος δεν μπορεί να πληρώσει παρά τη ρύθμιση των χρεών του, τότε το ακίνητο θα μεταβιβάζεται για 12 χρόνια στο νέο φορέα και σε αυτό θα διαμένει ο ιδιοκτήτης, πληρώνοντας ενοίκιο που θα επιδοτείται.

Μάλιστα, εξήγησε ότι με τη δημιουργία αυτού του ιδιωτικού φορέα, όταν ο ιδιοκτήτης φτάνει στην πτώχευση θα μπορεί αντί να χάσει το σπίτι να πληρώνει ενοίκιο που θα επιδοτείται και μέσα στη 12ετία να μπορεί να το πάρει πίσω.

Με αυτό τον τρόπο, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, με το πρόγραμμα «Γέφυρα» διασφαλίζεται ότι τα ευάλωτα νοικοκυριά δεν θα έχουν πρόβλημα με τους πλειστηριασμούς.

«Βοηθάμε τον πολίτη και προληπτικά και κατασταλτικά» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, εξήγησε πως για όσα νοικοκυριά μπορούν να πληρώνουν κάτι από τα χρέη τους, θα παγώνουν κατασχέσεις και πλειστηριασμοί ενώ θα ρυθμίζεται ευνοϊκά η οφειλή και το δημόσιο θα επιδοτεί τις νέες δόσεις.

Για τις μειώσεις φόρων

Αναφορικά με τις μειώσεις φόρων, ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε ότι εξαρτώνται από την έκταση της κρίσης του κορωνοϊού.

Παράλληλα, ερωτηθείς για την προκαταβολή φόρου και για το εάν θα συνεχιστεί αυτό το μέτρο, απάντησε πως αυτό είναι κάτι που αξιολογείται.

«Αυτή τη στιγμή το μείζον θέμα του επιχειρηματία είναι η ρευστότητα» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Την ίδια ώρα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επέκταση της μείωσης ενοικίων για ακόμη ένα μήνα στους κλάδους που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού ενώ μελετάται και η δυνατότητα εθελοντικής μείωσης από τους ιδιοκτήτες.

«Ό,τι έχουμε να ανακοινώσουμε, θα το ανακοινώσουμε στη ΔΕΘ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας, και συνέχισε:

«Έχουμε μια υγειονομική κρίση, αυτή η παρένθεση επιβάλλει από εμάς να αυξήσουμε τις δαπάνες. Άρα έχει μετατοπιστεί το κέντρο βάρους στην ενίσχυση των πολιτών των χαμηλότερων στρωμάτων».

Κλείνοντας, ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε πως στο επόμενο Eurogroup θα υπάρχει η ίδια ευελιξία που υπήρξε και στο προηγούμενο.

Αναφορικά με το μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα που ετοιμάζεται, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι έχει προϋπολογιστεί το κονδύλι αυτό ώστε να γίνει το βέλτιστο για την ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας και την ενίσχυση της άμυνάς της.

Τέλος, ο υπουργός σημείωσε ότι μέσα στο 2020 θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ