ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ύφεση, τα νέα δεδομένα και οι «εφεδρείες» της κυβέρνησης

Η ύφεση, τα νέα δεδομένα και οι «εφεδρείες» της κυβέρνησης
INTIME NEWS / ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η βαθιά ύφεση 15,2% που κατέγραψε η ελληνική οικονομία στο β’ τρίμηνο δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στο οικονομικό επιτελείο. Φυσικά το νούμερο είναι μεγάλο και δημιουργεί προβληματισμό, ωστόσο ήταν κοντά στις εκτιμήσεις του ΥΠΟΙΚ, γι’ αυτό και παραμένει η πρόβλεψη για επιβράδυνση του ΑΕΠ κατά 8% για το σύνολο του έτους. Για δύσκολο χειμώνα μίλησε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως υπάρχουν τα πολεμοφόδια για στήριξης της κοινωνίας.

Αυτό που τονίζουν στο υπουργείο Οικονομικών είναι πως η ετήσια μεταβολή για το 1ο εξάμηνο του 2020 διαμορφώνεται στο -7,9% και βρίσκεται εντός των προβλέψεων που είχε υποβάλει το υπουργείο Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 30 Απριλίου 2020, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας της χώρας, όπου προβλεπόταν ετήσια μεταβολή -7,9%, μετά τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν πως το γεγονός ότι τα σημερινά στοιχεία βρίσκονται εντός των προβλέψεων του Υπουργείου δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν δυσκολίες που πιθανώς να τροποποιήσουν στο μέλλον τις αρχικές εκτιμήσεις. Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν πως λόγω της μεγάλης συμβολής του τουρισμού στο ΑΕΠ, ιδιαίτερη βαρύτητα για την ελληνική οικονομία έχει το 3ο τρίμηνο του έτους.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και το επιτελείο του έχουν εκπονήσει διάφορα σχέδια για το επόμενο διάστημα, τα οποία θα τίθενται σε εφαρμογή αναλόγως το πώς εξελίσσεται η κατάσταση στην οικονομία.

Η δήλωση του πρωθυπουργού για ύφεση 7,9% καταδεικνύει πως η κυβέρνηση προσδοκά πως το τελευταίο τρίμηνο η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει:

«Θα κλείσουμε με μια ύφεση της τάξης του 7,9%. Τονίζω ότι αυτό είναι ένα νούμερο μεγάλο -δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό-, δεν ωραιοποιούμε τις καταστάσεις, γνωρίζουμε τις δυσκολίες που περνάει η ελληνική οικονομία, γνωρίζουμε τις δυσκολίες που έχουμε ακόμα μπροστά μας. Θέλω να τονίσω, όμως, ότι από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση αυτή στάθηκε δίπλα στις ανάγκες των Ελλήνων εργαζομένων, στις ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων με ένα πακέτο μέτρων το οποίο προσαρμοζόταν συνέχεια καθώς εξελισσόταν η πανδημία, και για τη δεύτερη φάση αυτού του μεγάλου πακέτου στήριξης της ελληνικής κοινωνίας θα μιλήσω πιο αναλυτικά το επόμενο Σάββατο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για δύσκολο χειμώνα και φθινόπωρο αλλά είπε και τη μαγική λέξη εφεδρείες, στέλνοντας μήνυμα πως το νέο μεγάλο πακέτο στήριξης της ελληνικής κοινωνίας που θα εξαγγείλει στην ομιλία του το άλλο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη όχι μόνο θα παράσχει στήριξη σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις αλλά και θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης.

Το οικονομικό επιτελείο αξιολογώντας όλα τα δεδομένα έχει καταρτίσει ένα σχέδιο με σημαντικά οφέλη για όσους πλήττονται από τον κορωνοϊό. Ειδικότερα για τις επιχειρήσεις σχεδιάζεται η τόνωση της ρευστότητας με πολλούς τρόπους.

Αλλωστε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απαντώντας σε σχετική ερώτηση του CNN Greece κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ξεκαθάρισε πως η ύφεση δεν αλλάζει το νέο οικονομικό πρόγραμμα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι η στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων και το νέο σχέδιο θα συμπεριλαμβάνει μέτρα στήριξης και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο στοχευμένες μειώσεις φόρων.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη τόνισε πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένα η τρίτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, η οποία θα είναι διευρυμένη προκειμένου να καλύψει περισσότερες επιχειρήσεις και θα λειτουργήσει με ταχύτητα και άμεσα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ