ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στοιχεία Κομισιόν: Εκ των ουραγών η Ελλάδα στην ψηφιακή Ευρώπη

Στοιχεία Κομισιόν: Εκ των ουραγών η Ελλάδα στην ψηφιακή Ευρώπη
Chip Somodevilla/Getty Images/Ideal Image

Με μελανά χρώματα συνεχίζει να γράφεται η ψηφιακή προσαρμοστικότητα της Ελλάδας στην σύγχρονη εποχή καθώς σύμφωνα με τον Δείκτη Οικονομίας και Κοινωνίας (Digital Economy and Society Index-DESI) που δημοσιοποίησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται στην 26η θέση μεταξύ 28 κρατών στην ΕΕ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα κατείχε την ίδια θέση και το 2014 ενώ η συνολική της βαθμολογία φθάνει στο 0,37.
Η ευρωπαϊκή αξιολόγηση κατατάσσει την Ελλάδα στην ομάδα των χωρών που παρουσιάζουν ψηφιακό έλλειμμα, σημειώνοντας ότι αυτή η "κατάσταση συνιστά τροχοπέδη στην ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας".

Ο Δείκτης Digital Economy and Society Index αξιολογεί τις εθνικές επιδόσεις των χωρών με βάση έξι παράγοντες: Συνδεσιμότητα, Ανθρώπινο Κεφάλαιο, Χρήση του Διαδικτύου, Ενσωμάτωση της Ψηφιακής Τεχνολογίας, Ψηφιακές Δημόσιες Υπηρεσίες και Έρευνα - Ανάπτυξη (R&D).

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα, σε σχέση με πέρσι έχει προοδεύσει σε κάποιους επιμέρους ψηφιακούς δείκτες, όπως αυτόν της Συνδεσιμότητας ή του Ανθρώπινου Κεφαλαίου, χωρίς αυτές οι επιδόσεις όμως να μπορούν να διαφοροποιήσουν τη συνολική εικόνα.

Φαίνεται λοιόν ότι παρά το ότι το 99% των ελληνικών νοικοκυριών έχει πρόσβαση σε σταθερές ευρυζωνικές υπηρεσίες, το 34% δεν έχει ακόμη συνδρομή σε αυτές.

Η χώρα υστερεί και στο επίπεδο των ψηφιακών δεξιοτήτων του πληθυσμού, καθώς μόνο το 63% είναι τακτικοί χρήστες του Διαδικτύου, ενώ το 30% δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το Ίντερνετ.

Επίσης, οι περισσότεροι Έλληνες εξακολουθούν να μην πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές ή ηλεκτρονικές συναλλαγές, με την έκθεση να αναδεικνύει ως πρόκληση για την Ελλάδα τις διαδικτυακές δημόσιες υπηρεσίες, καθώς σήμερα η χώρα είναι μεταξύ των τελευταίων στην Ε.Ε.

Αναφορικά με τη συνδεσιμότητα, σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα έχει δύο μεγάλες προσκλήσεις: να αυξήσει τον αριθμό των συνδρομητών σε broadband υπηρεσίες, καθώς σήμερα μόνο το 66% των καταναλωτών είναι συνδρομητές σε σταθερές ευρυζωνικές υπηρεσίες και να εκμεταλλευθούν οι Έλληνες πολίτες τα οφέλη της ψηφιακής οικονομίας επιλέγοντας ψηλότερες ταχύτητες.

Όπως αναφέρει σχετικά η Επιτροπή για να επιτύχει η Ελλάδα την ψηφιακή ανάπτυξη σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο είναι ανάγκη να ενισχύσει τη σχέση των πολιτών της με το διαδίκτυο.

Οι επιδόσεις της Ελλάδας, που την κρατούν χαμηλά στην κατάταξη, σχετίζονται επίσης με τη χαμηλή δραστηριότητα στο online banking και το online shopping. Τα ποσοστά των Ελλήνων, που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές τραπεζικές υπηρεσίες (21%) ή πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές (47%) είναι πολύ χαμηλότερα από το μέσο όρο της Ε.Ε. (57% και 65% αντίστοιχα).

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο Δείκτης Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) δείχνει ότι η Ε.Ε. σημειώνει μεν πρόοδο, αλλά με αργό ρυθμό. Η βαθμολογία της Ε.Ε. συνολικά είναι 0,52 με μέγιστο το 1, δηλαδή είναι βελτιωμένη σε σχέση με πέρσι, που ήταν 0,5.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ