ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μυτιληναίος: Στα 69 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη πρώτου εξαμήνου 2020

Μυτιληναίος: Στα 69 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη πρώτου εξαμήνου 2020
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σε 927 εκατ. ευρώ ανήλθε ο κύκλος εργασιών του Ομίλου Μυτιληναίος στο πρώτο εξάμηνο του 2020, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 69 εκατ. ευρώ.

Τα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) σημείωσαν αύξηση 5,2%, από 137,9 εκατ. ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο του 2019 σε 145,1 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2020,

Ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2020 στα 477 εκατ. ευρώ, με το δείκτη του καθαρού δανεισμού προς EBITDA να διαμορφώνεται σταθερά σε επίπεδα χαμηλότερα του 2. Παράλληλα, η ταμειακή θέση διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα (606 εκατ. ευρώ), παρά την πρόωρη αποπληρωμή του ομολόγου ύψους 300 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2020 (κανονικά έληγε τον Ιούνιο του 2022).

Με αυτό τον τρόπο η εταιρεία βελτίωσε, ακόμα περισσότερο το πιστωτικό προφίλ που διαθέτει, καθώς δεν προβλέπονται σημαντικές λήξεις υποχρεώσεων μέχρι το τέλος του 2024.

Συνολικά, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, η εταιρεία αξιοποίησε στο έπακρο τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και τις συνέργειες ανάμεσα στους τομείς δραστηριότητας, εντατικοποίησε τις δράσεις βελτιστοποίησης κόστους στοχεύοντας σε ένα συνολικό επαναλαμβανόμενο όφελος 70 εκατ. ευρώ και με βασικό μοχλό τον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου κατόρθωσε να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στην πανδημία.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, ο τομέας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, επωφελούμενος από το ανταγωνιστικό χαρτοφυλάκιο φυσικού αερίου της MYTILINEOS, σημείωσε σημαντική αύξηση μεριδίων αγοράς και κερδοφορίας.

Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 443,9 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε 47,9% του συνολικού κύκλου εργασιών, έναντι 460,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) το πρώτο εξάμηνο του 2020 ανήλθαν σε 71 εκατ. ευρώ από 50,3 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, σημειώνοντας αύξηση κατά 41,3%.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2020 ο τομέας μεταλλουργίας κατέγραψε κύκλο εργασιών 241,5 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε 26,0% του συνολικού κύκλου εργασιών, έναντι 294,9 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ευάγγελος Μυτιληναίος ανέφερε:

«Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που επέφερε η πανδημία του Covid-19 έχουν προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα κι ένα ρευστό περιβάλλον σε όλο τον πλανήτη, επηρεάζοντας σχεδόν κάθε κλάδο της παγκόσμιας οικονομίας. Μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας, η MYTILINEOS στηριζόμενη στα δομικά, στρατηγικά της πλεονεκτήματα, κατορθώνει όχι απλώς να απορροφήσει αποτελεσματικά τους κραδασμούς αυτής της πρωτοφανούς κρίσης, αλλά και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη και καλύτερες επιδόσεις στο μέλλον. Τα δομικά αυτά πλεονεκτήματα είναι ουσιαστικά οι συνέργειες μεταξύ των επιχειρηματικών τομέων της Εταιρείας, η συνεχής και επιτυχημένη προσπάθεια ελέγχου και μείωσης του κόστους, η διατήρηση σημαντικής ρευστότητας και η έγκαιρη λήψη μέτρων διαχείρισης της πανδημίας και των επιπτώσεων της.

Έχουμε την ισχυρή πεποίθηση ότι η χώρα, έχοντας καταφέρει να διαχειριστεί αποτελεσματικά το πρώτο κύμα της πανδημίας, θα ανταποκριθεί συνολικά στην πρόκληση και θα ξεπεράσει και αυτό το σκόπελο. Σε αυτή την κατεύθυνση εργάζεται η MYTILINEOS, συνεχίζοντας το επενδυτικό της πλάνο, που έχει ως πυρήνα τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την κλιματική ουδετερότητα και την αναγέννηση της ελληνικής βιομηχανίας που είναι οι πυλώνες της εθνικής προσπάθειας για ανάκαμψη.

Είμαστε αισιόδοξοι ότι όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ