ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Ταμείο Ανάκαμψης στο επίκεντρο του σημερινού Ecofin

Το Ταμείο Ανάκαμψης στο επίκεντρο του σημερινού Ecofin
EPA

Πολιτικές ανάσχεσης των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και ζητήματα ολοκλήρωσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης που σχετίζονται με την τραπεζική ένωση και το συντονισμό στην αντιμετώπιση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο του συμβουλίου Ecofin στο Βερολίνο.

Η αντίδραση της ΕΕ στις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται στο επίκεντρο του προγράμματος της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ, το οποίο καλύπτει την περίοδο από την 1η Ιουλίου έως 31 Δεκεμβρίου 2020.

Στη βάση αυτή το Ecofin θα ασχοληθεί με το κοινό σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ ώστε να βοηθήσει όλα τα κράτη μέλη να ξεπεράσουν την κρίση και να εξέλθουν ισχυρότερα και θα επικεντρωθεί ιδίως στη νομοθεσία που απαιτείται για την εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μέσω του οποίου θα χρηματοδοτούνται τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης.

Η έγκριση των κανονισμών που διέπουν το σχέδιο ανάκαμψης θα συμβάλει στην τόνωση των επενδύσεων στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.

Να σημειωθεί πως οι χώρες της ΕΕ έχουν διορία μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου προκειμένου να παρουσιάσουν τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης τους, τα οποία πρώτα θα εγκριθούν από την Κομισιόν και εν συνεχεία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ΕΕ θα συνεχίσει επίσης τις εργασίες για την Ένωση Κεφαλαιαγορών.

Η εν λόγω πρωτοβουλία της ΕΕ αποσκοπεί στη βελτίωση της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, των στρατηγικών επενδύσεων και της ανταγωνιστικότητας σε διεθνές επίπεδο.

Θα εξετάσει επίσης τη συνεχή ανάπτυξη της τραπεζικής ένωσης προκειμένου να ενισχυθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η ενιαία αγορά.

Στόχος της γερμανικής προεδρίας είναι να στηρίξει τις εργασίες που αφορούν τη στρατηγική για τον ψηφιακό χρηματοπιστωτικό τομέα που ανακοίνωσε η Κομισιόν, καθώς και τις ρυθμιστικές προτάσεις σε τομείς όπως τα κρυπτοπεριουσιακά στοιχεία ώστε να συμβάλει στην ενίσχυση της κυριαρχίας των χρηματοπιστωτικών αγορών της Ευρώπης.

Τέλος, το Ecofin θα ενημερωθεί για την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην διαβούλευση που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις θεσμικές αλλαγές που αφορούν στις προσπάθειες για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ