ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μοσκοβισί: Επωφελής για την οικονομία της Ευρώπης η προσφυγική κρίση

Μοσκοβισί: Επωφελής για την οικονομία της Ευρώπης η προσφυγική κρίση
REUTERS/Vincent Kessler

Η προσφυγική κρίση στην Ευρώπη θα μπορούσε να εκτινάξει την ανάπτυξη με την αύξηση των δημόσιων δαπανών, όπως εκτιμά ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

Η προσφυγική κρίση έχει διχάσει την κοινή γνώμη κι έχει εγείρει αμφιβολίες για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν ήδη προβεί σε επενδύσεις για την παροχή βοήθειας στους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες.
«Πρόκειται για μια μεγάλη κρίση και μια πολιτική πρόκληση μεγάλης σημασίας, όμως αν το δούμε υπό το οικονομικό πρίσμα και μόνο, είμαι πεπεισμένος ότι η κρίση μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία ικανή να οδηγήσει σε ανάπτυξη της τάξεως του 0,2% ως 0,3%,» δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος στο CNBC.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επενδύσεις που θα κληθούν να υλοποιήσουν οι εθνικές κυβερνήσεις θα αναπληρώσουν το χαμένο έδαφος, καθώς το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρωζώνης συνίσταται σ’ αυτό το επενδυτικό κενό.

Η Γερμανία έχει ήδη προβλέψει πρόσθετες δημόσιες δαπάνες ύψους 0,5% του ΑΕΠ της για το 2016 για τους μετανάστες. Για την Αυστρία και τη Σουηδία, ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε 0,3% και 0,9%, αντίστοιχα.

«Το πρόβλημα που εξακολουθεί να υπάρχει στην Ε.Ε είναι ότι υποφέρει από επενδυτικό χάσμα, πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο στο μέλλον."

Όπως ο Moscovici, έτσι και ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) πιστεύει ότι οι δαπάνες αυτές θα είναι επωφελής σε μακροπρόθεσμη βάση.

Τα μέτρα στήριξης περιλαμβάνουν την παροχή στους πρόσφυγες επισήμων ευκαιριών απασχόλησης, τη βασική στήριξη του εισοδήματος, τη στέγαση, την υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση καθώς και την αναμόρφωση της πολιτικής για το άσυλο και τη βελτίωση των ελέγχων στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βραχυπρόθεσμα, οι επιπρόσθετες δημόσιες δαπάνες μπορούν να δράσουν καταλυτικά στην τόνωση της ζήτησης, ενώ θα μπορούσαν να αυξήσουν την ευρωπαϊκή οικονομία κατά 0,1%-0,2% του ΑΕΠ της, το 2016 και 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ