ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θετικότερα τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας στο δ’ τρίμηνο 2015

Θετικότερα τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας στο δ’ τρίμηνο 2015
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολύ καλύτερα των αρχικών εκτιμήσεων ήταν τα στοιχεία για την πορεία του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος στο τέταρτο τρίμηνο 2015, με την Ελληνική Στατιστική Αρχή να αναθεωρεί σήμερα σε σημαντικό βαθμό τα δεδομένα που είχε ανακοινώσει στις 12 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στο τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2015 καταγράφηκε ανάπτυξη 0,1% έναντι του τρίτου τριμήνου του 2015, όταν η αρχική πρόβλεψη της Αρχής μιλούσε για ύφεση 0,6%. Σε ετήσια βάση η μείωση του ΑΕΠ στο τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2015 τοποθετείται πλέον στο 0,8% του ΑΕΠ έναντι 1,9% που ήταν η πρώτη εκτίμηση.

Μετά και από αυτή την εξέλιξη, η ύφεση για το σύνολο της χρονιάς που πέρασε διαμορφώνεται σε 0,32% του ΑΕΠ. Το ποσοστό αυτό είναι σαφώς χαμηλότερο σε σύγκριση με εκείνο που ανέφεραν οι προβλέψεις οι οποίες είχαν διατυπωθεί κατά τον στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές της χώρας. Μάλιστα η ύφεση κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2015 εμφανίζεται μικρότερη και από τη μέση εκτίμηση οικονομολόγων, οι οποίοι ανέμεναν ότι η ύφεση θα διαμορφωθεί σε 0,9% σε τριμηνιαία βάση.

Ειδικότερα, με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε όρους όγκου, κατά το τέταρτο τρίμηνο 2015, παρουσίασε μείωση 0,7% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο 2014 έναντι της μείωσης 2% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση του τέταρτου τριμήνου και είχε ανακοινωθεί στις 12 Φεβρουαρίου 2016.

Σύμφωνα με τη ΕΛΣΤΑΤ, οι διαφορές αυτές είναι αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία μηνός Δεκεμβρίου Ισοζυγίου Πληρωμών) είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).

Οι τριμηνιαίες μεταβολές με βάση εποχικά διορθωμένα στοιχεία σε όρους όγκου έχουν ως εξής:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,4% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2015.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 20,4 % σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2015.
  • Μείωση κατά 0,4% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2015 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,5% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 2,3%.
  • Αύξηση κατά 11% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2015 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 9,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 13,9%.

Οι ετήσιες μεταβολές με βάση εποχικά διορθωμένα στοιχεία σε όρους όγκου έχουν ως εξής:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 0,1% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2014.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 5,7% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2014.
  • Μείωση κατά 8,8% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2014 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.
  • Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 3,3% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 20,9%.
  • Μείωση κατά 12,5% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2014 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 10,4% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 21,6%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ