ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καλλιτσάντσης (ΕΛΛΑΚΤΩΡ): Να λυθούν οι παθογένειες στα δημόσια έργα

Καλλιτσάντσης (ΕΛΛΑΚΤΩΡ): Να λυθούν οι παθογένειες στα δημόσια έργα

Τα τελευταία 20 χρόνια όλοι συμφωνούν στην αναγκαιότητα της προώθησης των επενδύσεων στην Ελλάδα αλλά το αποτέλεσμα δεν τους δικαιώνει -και ειδικά φέτος, που η πανδημία ήρθε σε μια συγκυρία που η χώρα είχε αρχίσει να επιστρέφει στην κανονικότητα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ Αναστάσιος Καλλιτσάντσης από το βήμα του συνεδρίου του Economist

Σημείωσε ότι δεν έχουμε δει ακόμη τις επιπτώσεις σε όλο τους το μέγεθος κι αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζει η κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να πετύχει δύκολη ισορροπία. Τόνισε ότι κανένα κράτος δεν είναι σε θέση να επιδοτεί επ’ άπειρον επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Eπομένως πρέπει να αρχίσει να λειτουργεί η οικονομία και να παράγει αξία., σημείωσε ο κ. Καλλιτσάντσης. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στα κονδύλια από τα οποία θα επωφεληθεί η χώρα, ήτοι 32 δισ. για τις επιπτώσεις της πανδημίας και επιπλέον 72 δισ. για την ανάκαμψη.

Όπως είπε, υπάρχει κατ’ αρχήν κατανόηση του πού πρέπει να πάνε τα κεφάλαια για να παραγάγουν αξία και τόνισε την ανάγκη άμεσης υλοποίησης σειράς μεταρρυθμίσεων όπως για την απελευθέρωση της αγοράς, το νέο χωροταξικό κ.ο.κ.

Αναγνώρισε στην κυβέρνηση καλή πρόθεση, αλλά σημείωσε ότι πρέπει να διορθωθούν παθογένειες που συνεχίζουν να υφίστανται. Έκανε ειδικότερη αναφορά στην απονομή δικαιοσύνης και τους χρόνους αδειοδότησης και ανταπόκρισης των δημοσίων υπηρεσιών, που δεν τηρούνται ποτε, όπως είπε, τονίζοντας ως σημείο κλειδί το νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο δεν θεσπίζει αποζημιώσεις για καθυστέρηση διοικητικών πράξεων. Πρόσθεσε ότι θα ήταν καταλυτική η ύπαρξη αστικής ευθύνης.

Ο κ. Καλλιτσάντσης σημείωσε επίσης ότι για μέρος της επενδυτικής κοινότητας η εμπιστοσύνη του δημοσίου ως αντισυμβαλλομένου έχει κλωνιστεί και επικαλέστηκε και τη δική του εμπειρία ως επενδυτή. Τόνισε ότι τα νέα κεφάλαια πρέπει να συμβολαιοποιηθούν σε 3 χρόνια. Αν συνεκτιμηθούν δικαστικές προσφυγές και άλλες δυσκολίες αυτό θα είναι άθλος, όπως είπε.

Μιλώντας, τέλος, για τις επενδύσεις του ομίλου Ελλάκτωρ τόνισε ότι πρόθεση είναι να εστιάσει στην Ελλάδα αν και έχοντας την εμπειρία του παρελθόντος ο ομιλος δεν μπορεί να βασιστεί μόνο στην τοπική αγορά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ