ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΔΝΤ δεν συμφωνεί με τις προβολές των ΕΚΤ,ΕΕ και ESM για τα δημοσιονομικά στοιχεία

Το ΔΝΤ δεν συμφωνεί με τις προβολές των ΕΚΤ,ΕΕ και ESM για τα δημοσιονομικά στοιχεία

Χαμηλές προσδοκίες για το αποτέλεσμα του σημερινού EuroWorking Group κρατούν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, δεδομένου ότι είναι δύσκολο να υπάρξει συναίνεση για το ελληνικό πρόγραμμα, καθώς το ΔΝΤ δεν συμφωνεί με τις προβολές των ΕΚΤ,ΕΕ και ESM για τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία.

Το EuroWorking Group θα εκκινήσει στις 8 ώρα Ελλάδος στις Βρυξέλλες και σε αυτό μετέχει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Σε μια προσπάθεια να παρουσιαστούν στους οικονομικούς εμπειρογνώμονες της ευρωζώνης με κοινές θέσεις ως προς το δημοσιονομικό κενό του ελληνικού προγράμματος οι Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) συναντήθηκαν στη Φρανκφούρτη το Σαββατοκύριακο για να εξετάσουν τις βασικές πτυχές του προγράμματος.

Ωστόσο, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες απέτυχαν να καταλήξουν σε αποτέλεσμα, καθώς το το ΔΝΤ επιμένει στη σκληρή στάση του.

Δεδομένου ότι οι θεσμοί δεν εμφανίζονται να ομονοούν για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδος το σημερινό EuroWorking Group δύσκολα θα λάβει αποφάσεις για το ελληνικό, πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το EWG θα προβεί σε απολογισμό της κατάστασης και θα μεταφέρει τις διαφωνίες των θεσμών στο Eurogroup της 7ης Μαρτίου. Ωστόσο, σήμερα θα αποφασισθεί το εάν οι κ.κ. Κοστέλο, Βελκουλέσκου Ράσμους και Τζιαμαρόλι θα επιστρέψουν εντός της εβδομάδας στην Αθήνα.

Κοινοτικές πηγές αναφέρουν πως πλέον το βάρος θα πέσει στο να πεισθεί η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ να παρέμβει για να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση. Σε σημαντικό βαθμό πιέσεις ασκούνται και στη Γερμανία η επιμονής της οποίας κρατά το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και του δίνει «ρυθμιστικό ρόλο».

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να παραστεί σε ακρόαση του Ευρωκοινοβουλίου μεσοβδόμαδα στην οποία θα ενημερώσει αναλυτικά για το ελληνικό πρόγραμμα , για τις συζητήσεις με τουες θεμσούς και τις ευρήτερες προκλήσεις για την ελληνική οικονομία , οι ποποίες συνδέονται και με το προσφυγικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ