ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με εγγυήσεις διαφάνειας η επιλογή προϊσταμένων στη φορολογική διοίκηση

Με εγγυήσεις διαφάνειας η επιλογή προϊσταμένων στη φορολογική διοίκηση
Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αυξημένα κριτήρια διαφάνειας εισάγει ο νέος Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής στη διαδικασία επιλογής προϊσταμένων της φορολογικής διοίκησης, θέτοντας ως προϋπόθεση για τη συμμέτοχη τους στις σχετικές διαδικασίες ανάδειξης την υποβολή ειδικής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης.

Μια νέα καινοτομία που εισάγει ο νέος επικεφαλής της ΓΓΔΕ υποχρεώνει τα μέλη των γνωμοδοτικών συμβουλίων επιλογής προϊσταμένων να παραδίδουν τις βαθμολογίες την ίδια ημέρα, που τελειώνουν οι συνεντεύξεις, ή το αργότερο- την επόμενη ημέρα αυτών, ώστε να ανακοινώνονται άμεσα τα αποτελέσματα της αξιολόγησης.

Ειδικότερα, με απόφαση, που υπέγραψε ο κ. Πιτσιλής σήμερα και πρόκειται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, βελτιώνει περαιτέρω τη διαδικασία επιλογής προϊσταμένων των οργανικών μονάδων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων όλων των επιπέδων, που έχει θεσπισθεί με την κανονιστική απόφαση του 2014.

Στόχος της νέας απόφασης είναι, μαζί με την αντικειμενικότητα και την αξιοκρατία, να διασφαλίζεται εξ αρχής η φορολογική συμμόρφωση των υπαλλήλων, οι οποίοι θα τοποθετηθούν προϊστάμενοι οργανικών μονάδων, που ελέγχουν τη συμμόρφωση των φορολογουμένων στις φορολογικές και τελωνειακές διατάξεις.

Συγκεκριμένα, απαραίτητο στοιχείο της αίτησης των υποψηφίων είναι εφεξής και η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης από κάθε υποψήφιο, στην οποία δηλώνει ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο/η σύζυγος και τα προστατευόμενα μέλη αυτού:

  • Έχουν υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας, που ορίζονται στις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, και έχουν δηλώσει το σύνολο των εισοδημάτων τους και των περιουσιακών τους στοιχείων.
  • Έίναι ενήμεροι για τυχόν οφειλές τους προς το Δημόσιο.
  • Δεν είναι δικαιούχοι ή τελικοί πραγματικοί δικαιούχοι τραπεζικού λογαριασμού ή άλλου περιουσιακού στοιχείου, το οποίο ανήκει σε νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα της αλλοδαπής, ή αν είναι, ότι πρόκειται για εισοδήματα ή περιουσιακά στοιχεία, κατά περίπτωση, τα οποία έχουν φορολογηθεί ή νόμιμα απαλλαγεί από το φόρο στην Ελλάδα.
  • Έχει υποβάλει στην Υπηρεσία τη Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης, που προβλέπεται από τον Υπαλληλικό Κώδικα (άρθρο 28 του ν.3528/2007).

Η μη υποβολή της δήλωσης αυτής θα αποκλείει τη συμμετοχή του υποψηφίου από την περαιτέρω διαδικασία αξιολόγησής του. Αυτονόητα, σε περίπτωση, που διαπιστωθούν ανακρίβειες ως προς το περιεχόμενο της δήλωσης, θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από την ισχύουσα νομοθεσία πειθαρχικές και ποινικές κυρώσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ