ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές – Μπαράζ πωλήσεων στις τράπεζες

Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές – Μπαράζ πωλήσεων στις τράπεζες
Pixabay

Σε κλοιό πιέσεων οι ευρωπαϊκές αγορές στον απόηχο της έρευνας, η οποία αποκάλυψε αστρονομικά ποσά σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος επί σειρά ετών στα μεγαλύτερα τραπεζικά ιδρύματα του κόσμου.

Η έρευνα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists), η οποία πραγματοποιήθηκε από 108 διεθνή μέσα ενημέρωσης σε 88 χώρες, βασίζεται σε έγγραφα που διέρρευσαν, τα λεγόμενα «αναφορές ύποπτης δραστηριότητας» (SAR) προς το Δίκτυο Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, FinCen, από τράπεζες σε όλο τον κόσμο.

Τα έγγραφα αφορούν συναλλαγές ύψους 2 τρισ. δολαρίων κατά την περίοδο 1999 - 2017. Η έρευνα εμπλέκει τις JPMorgan Chase, HSBC, Standard Chartered, Deutsche Bank και Bank of New York Mellon, που κατηγορούνται ότι συνέχισαν την διακίνηση κεφαλαίων υπόπτων ως εγκληματιών ακόμη και αφού κατηγορίες είχαν απαγγελθεί εναντίον τους ή είχαν καταδικασθεί για οικονομικά εγκλήματα.

Αρνητικά στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επιδρούν και οι ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας μετά τους νέους περιορισμούς στην Ισπανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το πτωτικό κλίμα επιτείνει και η είδηση πως ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εξετάζει ένα δεύτερο lockdown στη Βρετανία. Υπό αυτές τις συνθήκες στην Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχωρεί κατά 3% και προσγειώνεται στις 12.721,94 μονάδες. Στο Παρίσι ο CAC 40 κινείται πτωτικά κατά 2,94% στις 4.831,60 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κινείται χαμηλότερα κατά 3,14% στις 5.817,42 μονάδες. Στο κόκκινο και τα χρηματιστήρια του Νότου, με το δείκτη IBEX 35 στη Μαδρίτη να διολισθαίνει κατά 3,51% στις 6.686,30 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει 3,14%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 καταγράφει πτώση 2,72% στις 358,73 μονάδες.

Στο επίκεντρο των πωλήσεων βρίσκεται ο τραπεζικός κλάδος, με τις ομώνυμες μετοχές να δέχονται τα πυρά των πωλητών. Οι μετοχές της HSBC υποχωρούσαν κατά σχεδόν 4,5% νωρίτερα, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 1995, ενώ της Standard Chartered κατέγραφαν απώλειες που πλησίαζαν το 4%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ