ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστολή Κομισιόν σε Σταϊκούρα: Δημοσιονομική ευελιξία και το 2021

Επιστολή Κομισιόν σε Σταϊκούρα: Δημοσιονομική ευελιξία και το 2021
ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Επιστολή στον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα απέστειλε η Κομισιόν εν όψει του σχεδίου Προϋπολογισμού του 2021.

Στην επιστολή που υπογράφεται από τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις και τον αρμόδιο Επίτροπο Πάολο Τζεντιλόνι γίνεται αναφορά στα μέτρα στήριξης που λαμβάνει η κυβέρνηση, με την Κομισιόν να επισημαίνει πως πρέπει να είναι στοχευμένα και προσωρινά.

Αναφορικά με τη ρήτρα διαφυγής αναφέρεται πως ισχύει και το 2021, ωστόσο το θέμα θα επανεξεταστεί την επόμενη Άνοιξη.

Επίσης στην επιστολή σημειώνεται πως η δημοσιονομική πορεία της χώρα θα αποτιμηθεί δύο φορές εντός στο 2020. Για τα μέτρα στήριξης η Κομισίον παραδέχεται πως είναι αναγκαία και το 2021, αλλά θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν η διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους.

Ειδικότερα για την επόμενη χρονιά τονίζεται πως θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και η επιστροφή στους δημοσιονομικούς στόχους όταν τελειώσει η επιδημιολογική κρίση.

«Σας καλούμε να παρέχετε πληροφορίες για έσοδα και δαπάνες που εντάσσονται στα σχέδια για το νέο Προϋπολογισμό σας οι οποίες συνδέονται με αυτές τις παρεμβάσεις», επισημαίνεται στην επιστολή.

Σημειώνεται δε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει ειδική έμφαση στην ποιότητα των δημοσιονομικών μέτρων που θα ληφθούν και θα σχεδιαστούν.

Αναφορικά με το κατά πόσο αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της κρίσης, στηρίζουν την ανάκαμψη αλλά και την ανθεκτικότητα των οικονομιών, αλλά και για το κατά πόσο λαμβάνουν υπόψη τη τους περιορισμούς που θέτει η δημοσιονομική βιωσιμότητα.

Το θέμα εφαρμογής της ρήτρας γενικής διαφυγής αναμένεται να επανεκτιμηθεί την άνοιξη του 2021 με βάση τις επικαιροποιημένες μακροοικονομικές εκτιμήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ