ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το κρίσιμο τρίμηνο που θα οδηγεί σε εξώσεις δανειοληπτών

Το κρίσιμο τρίμηνο που θα οδηγεί σε εξώσεις δανειοληπτών
Pixabay

Στις αρχές του νέου έτους αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του ο νέος Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Κατοικιών, η σύσταση του οποίου προβλέπεται στο νέο Πτωχευτικό.

Ο φορέας θα λειτουργεί με ιδιωτικά κριτήρια και θα προκύψει από διεθνή διαγωνιστική διαδικασία, η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη Οκτωβρίου, ενώ ήδη έχει εκδηλωθεί έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από σχήματα τα οποία θέλουν να συμμετάσχουν και να αναλάβουν να αγοράσουν τα ακίνητα που θα προκύπτουν μετά την πτώχευση των ιδιοκτητών τους.

Τα ακίνητα αυτά θα ενοικιάζονται στους παλαιούς ιδιοκτήτες με ενοίκιο το οποίο θα καθορίζεται βάσει μαθηματικού τύπου που προβλέπεται στο νέο θεσμικό πλαίσιο, για διάστημα έως δώδεκα χρόνια και στη λήξη θα μπορούν να τα αγοράζουν στην εμπορική αξία που θα έχουν τότε.

Στο νέο πλαίσιο η τιμή αγοράς και πώλησης θα καθορίζεται με βάση την εμπορική αξία ύστερα από εκτίμηση ανεξάρτητου και πιστοποιημένου εκτιμητή. Τα ενοίκια που θα καταβάλλονται δεν θα λαμβάνονται υπόψη για την απομείωση του τιμήματος επαναγοράς καθώς θα αποτελούν το μίσθωμα για τη χρήση του ακινήτου. Η επαναγορά θα μπορεί να γίνει και σε πιο σύντομο διάστημα υπό την προϋπόθεση ότι ο αγοραστής θα εξοφλεί και τα ενοίκια των ετών που υπολείπονται.

Η δυνατότητα αυτή θα βοηθήσει στο να μην υπάρξουν μαζικές εξώσεις δανειοληπτών, ενώ προσφέρεται και η δυνατότητα σε εκείνον που έχει πτωχεύσει και δεν θέλει να χάσει την πρώτη του κατοικία να μείνει σε αυτήν, και εφόσον μπορεί να την επαναγοράσει. Ωστόσο αν δεν είναι συνεπής μετά από τρίμηνη οφειλή ενοικίων θα χάνει το δικαίωμα και ο φορέας θα προχωρά στην έξωσή του από το ακίνητο.

Τα οικονομικά κριτήρια που τίθενται στο νέο πλαίσιο, ώστε να οδηγηθεί κάποιος στην πτώχευση, είναι αυτά βάσει των οποίων χαρακτηρίζεται κάποιος «ευάλωτος». Για αυτόν υπάρχει και πρόνοια επιδότησης του ενοικίου του από το κράτος. Ειδικότερα, τα εισοδηματικά όρια για τους ευάλωτους είναι 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και έως 21.000 ευρώ για νοικοκυριό αποτελούμενο από πέντε μέλη και άνω ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη και άνω. Όσον αφορά στα περιουσιακά κριτήρια, δεν μπορεί να υπερβαίνει η περιουσία τις 120.000 ευρώ προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ, ενώ το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού τις 21.000 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ