ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλαγές στον έλεγχο του Πόθεν Έσχες των πολιτικών ζητούν οι θεσμοί

Αλλαγές στον έλεγχο του Πόθεν Έσχες των πολιτικών ζητούν οι θεσμοί
INTIME NEWS/ ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Αλλαγές στο τρόπο που γίνεται ο έλεγχος των Πόθεν Έσχες των πολιτικά εκτεθειμένων ατόμων ζητούν οι θεσμοί στην έβδομη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας τους που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενθαρρύνουν τις ελληνικές αρχές, ώστε να αλλάξουν τον τρόπο ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακών στοιχείων των πολιτικά εκτεθειμένων ατόμων, προκειμένου ο έλεγχος να γίνεται βάσει ανάλυσης κινδύνου (risk based approach).

Αναφορικά με την έκθεση για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων του 2018 που ολοκληρώθηκε προ μηνών και οδήγησε στην επιβολή προστίμων σε εννέα πολιτικά κόμματα στις αρχές Αυγούστου, οι θεσμοί εμφανίζονται θετικοί.

«Πρόκειται για μια σημαντική πρόοδο προς την κατεύθυνση της αύξησης της διαφάνειας στον πολιτικό τομέα. Για πρώτη φορά, η έκθεση της αρμόδιας επιτροπής για τον έλεγχο της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων έδωσε λεπτομερείς πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων των κομμάτων, τις ακριβείς παραβιάσεις του κανονισμού, καθώς και τα ποσά των δημόσιων πόρων που χρησιμοποιήθηκαν καταχρηστικά», τονίζεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Ωστόσο, οι θεσμοί υπογραμμίζουν το ότι δεν υπήρξε συνέχεια για τα κακώς κείμενα είχαν διαπιστωθεί στην έκθεση για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων του 2017.

«Τα ευρήματα που επισημάνθηκαν στην έκθεση για το έτος 2017 δεν παρακολουθήθηκαν με τόσο διαφανή τρόπο: η επιτροπή εντόπισε στις τρεις προηγούμενες εκθέσεις της μια σειρά περιπτώσεων όπου η κρατική χρηματοδότηση χρησιμοποιήθηκε ακατάλληλα. Ωστόσο, οι αρχές ανέφεραν ότι το νομικό πλαίσιο δεν τους επέτρεψε να τις παρακολουθήσουν την έκθεση που δημοσιεύθηκε στα μέσα του 2020», σημειώνεται στην έκθεση.

Αναφορικά με το 2019, το οποίο ήταν ένα έτος πολλαπλών εκλογών, οι θεσμοί σημειώνουν πως το έργο της επιτροπής έχει καθυστερήσει λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και πως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2020.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ