ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η πεισματική στάση του ΔΝΤ καθυστερεί την αξιολόγηση

Η πεισματική στάση του ΔΝΤ  καθυστερεί την αξιολόγηση
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε αδιέξοδο έχει οδηγηθεί η αξιολόγηση δεδομένου ότι η Ελλάδα και οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν μπορούν να συμφωνήσουν με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το ύψος του δημοσιονομικού κενού, κάτι που διαφάνηκε και στο χθεσινό EuroWorking Group στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στη διάρκεια της συνεδρίασης των εμπειρογνωμόνων της ζώνης του ευρώ ασκήθηκε πίεση στο ΔΝΤ από τα άλλα κράτη της ευρωζώνης που ζήτησαν να μάθουν για ποιο λόγο λειτουργεί εκτός του προγράμματος του Αυγούστου και πως από την κοινή εκτίμηση Ελλάδας, ΕΚΤ,ΕΕ, και ESM ότι χρειάζεται προσαρμογή 1% του ΑΕΠ, το ΔΝΤ μιλά τώρα για κενό 4% του ΑΕΠ.

Στο EuroWorking Group συμμετείχε εκ μέρους του ΔΝΤ η Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία δεν απάντησε στη σχετική κριτική.

Επίσης ασκήθηκε κριτική στο ΔΝΤ αν έχει αναλογιστεί τι θα συμβεί αν δεν υπάρξει πρόγραμμα με τη στάση που κρατά. Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως ούτε στο συγκριμένο ερώτημα απάντησε η κ. Βελκουλέσκου.

Αν και αρχικά είχαν δημιουργηθεί προσδοκίες ότι το EuroWorking Group θα έδινε το σήμα επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα, τελικά διαφαίνεται πως οι επικεφαλής δεν θα επιστρέψουν στη χώρα μας πριν το Eurogroup της 7ης Μαρτίου.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν μετά το EWG πως το συγκεκριμένο όργανο δεν έχει καμία αρμοδιότητα να παρέμβει υπέρ του ΔΝΤ ή των θεσμών ή της Ελλάδας και ως εκ τούτου δεν περίμενε κανείς να παίξει ρόλο για την επιστροφή ή όχι των θεσμών. «Το EWG απλά επιβεβαιώνει ή όχι την πορεία της συμφωνίας του Αυγούστου, σε αυτό μας ελέγχει», ανέφεραν.

Κοινοτικές πηγές αναφέρουν πως πλέον το βάρος θα πέσει στο να πεισθεί η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ να παρέμβει για να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση. Άλλωστε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε χθες πως πρέπει να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς για να επιστρέψουν στην Αθήνα και ότι αυτό απαιτεί επιστροφή του ΔΝΤ στο ρεαλισμό.

Κατά τον ίδιο στις 7 Μαρτίου θα υπάρξει από το Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής μια απόφαση που θα επιτρέψει την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα έως τις 10 Μαρτίου προκειμένου να υπάρξει μια συμφωνία επί της αξιολόγησης έως τα τέλη Μαρτίου.

Στις 27 Μαρτίου είναι το Πάσχα των Καθολικών κάτι που σημαίνει πως η συμφωνία πρέπει να επιτευχθεί έως τις 25 Μαρτίου. Κατά κάποιες εκτιμήσεις πιο ρεαλιστικό είναι η αξιολόγηση να μεταφερθεί για το Πάσχα των Ορθοδόξων στις 1 Μάιου. Άλλωστε και ο πρωθυπουργός δήλωσε χθες πως «το Πάσχα θα έρθει με την... Ανάσταση της οικονομίας».

Σε σχέση με το ασφαλιστικό ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί πως δεν υπάρχει συμφωνία με τους θεσμούς, ωστόσο κατά τον ίδιο η μεταρρύθμιση στο φορολογικό έχει συμφωνηθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ