ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποχωρούν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Υποχωρούν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων
AP Photo/Petros Giannakouris

Ακάθεκτη συνεχίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τις αγορές ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω της πανδημίας (PEPP).

Στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP το Ευρωσύστημα έχει από το Μάρτιο ως σήμερα αγοράσει τίτλους της ελληνικής κυβέρνησης ύψους σχεδόν 12 δισ. ευρώ.

Ως αποτέλεσμα των αγορών ελληνικού χρέους από την ΕΚΤ οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν καταγράψει μεγάλη υποχώρηση το τελευταίο εξάμηνο.

Σήμερα το δεκαετές ομόλογο αναφοράς σημειώνει απόδοση 1,012% και το πενταετές ομόλογο απόδοση 0,237%.

Πάντως, παρά την πτώση των αποδόσεων οι θεσμοί δεν είναι καθησυχαστικοί. Όπως αναφέρουν στην τελευταία έκθεση αξιολόγησής τους, «ακόμα κι αν η αστάθεια έχει μειωθεί, οι συνθήκες πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές είναι πιθανό να παραμείνουν εξαρτώμενες από το διεθνές κλίμα».

Σύμφωνα με την έκθεση των θεσμών, η διατήρηση ενός επαρκούς ταμειακού αποθέματος θα είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση μιας σταθερής πρόσβασης της Ελλάδος στις αγορές το 2021, λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους που ενδέχεται να προκύψουν από πιέσεις στην αγορά κρατικών ομολόγων.

«Οι ανάγκες εξυπηρέτησης χρέους το 2021 είναι περιορισμένες, αλλά θα απαιτηθούν περαιτέρω εκδόσεις ομολόγων για να διατηρηθεί σε επαρκή επίπεδα το ταμειακό απόθεμά ασφαλείας», σημειώνεται στην έκθεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ