ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ 2020: Τι ώρα θα αναρτηθούν τα «ραβασάκια» στο TAXISnet

ΕΝΦΙΑ 2020: Τι ώρα θα αναρτηθούν τα «ραβασάκια» στο TAXISnet
INTIME

Τελειώνει η αντίστροφη μέτρηση για τα φετινά «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ, καθώς είναι πλέον θέμα λίγων ωρών η ανάρτησή τους στο Taxisnet.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα εκκαθαριστικά των 7,3 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων αναμένεται να αναρτηθούν σήμερα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Οι υπόχρεοι μπορούν να πληρώσουν όποτε θέλουν έως το τέλος Οκτωβρίου τις δύο πρώτες δόσεις, χωρίς επιβάρυνση, σε εφαρμογή των διατάξεων που κατέθεσε το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να σβήσει το σχετικό πέναλτι.

Η σχετική διάταξη ορίζει ότι:

«Eπανακαθορίζονται, ειδικά για το έτος 2020, οι προθεσμίες καταβολής των προβλεπόμενων δόσεων (έξι ισόποσες) του ΕΝΦΙΑ και συγκεκριμένα, παρέχεται η δυνατότητα καταβολής της πρώτης και της δεύτερης δόσης μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Οκτωβρίου 2020 και καθεμιάς από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των τεσσάρων επομένων μηνών».

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως σε οποιαδήποτε ημερομηνία έως το τέλος Οκτωβρίου εξοφληθούν οι δύο πρώτες δόσεις δεν επιβάλλεται προσαύξηση φόρου, παρά το γεγονός ότι η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Αρνητικές εκπλήξεις για όσους τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους

Αρνητικές εκπλήξεις θα κρύβει το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ για όσους τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους στα ακίνητά τους, καθώς ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος θα υπολογιστεί με βάση τη νέα μεγαλύτερη επιφάνεια του κτίσματος η οποία θα έχει δηλωθεί στο Ε9.

Στους κερδισμένους του εφετινού ΕΝΦΙΑ, είναι όσοι έχασαν εισοδήματα από ενοίκια λόγω του υποχρεωτικού κουρέματος κατά 40% ή εάν συμφωνήσουν με τους ενοικιαστές τους σε μείωση του μισθώματος τουλάχιστον κατά 30% για την περίοδο Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου 2020.

Για τους ιδιοκτήτες αυτούς, το 30%-40% των «χαμένων» ενοικίων, ανάλογα με το εάν το «κούρεμα» είναι υποχρεωτικό ή προαιρετικό, θα συμψηφιστεί αρχικά με τις δόσεις του φόρου εισοδήματος και αν αυτός έχει αποπληρωθεί με τον ΕΝΦΙΑ περιορίζοντας έτσι τη φορολογική επιβάρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν στο φετινό εκκαθαριστικό τις ίδιες μειώσεις του φόρου που ίσχυαν το 2019, οι οποίες ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας είναι 30% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ, 27% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 70.000 ευρώ, 25% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 80.000 ευρώ, 20% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 1.000.000 ευρώ και 10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

Έκπτωση 50% στο ποσό του ΕΝΦΙΑ θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος, το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τις 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τις 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστό 80% και άνω εφόσον το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ..

ΔΗΜΟΦΙΛΗ