ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι θα γίνει με τα δάνεια ύψους 19,8 δισ. ευρώ που βρίσκονται σε αναστολή πληρωμών

Τι θα γίνει με τα δάνεια ύψους 19,8 δισ. ευρώ που βρίσκονται σε αναστολή πληρωμών
PIXABAY

Με την προσοχή στραμμένη στον SSM οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας για τη διαχείριση των 19,8 δισ. ευρώ ενήμερων δανείων, που από την περασμένη άνοιξη βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής πληρωμών ή χρεολυσίων. Πρόκειται για ένα μέτρο που ελήφθη άμεσα όταν ξέσπασε η κρίση του κορωνοϊού με στόχο την ελάφρυνση έως το τέλος του 2020 των πράσινων δανειοληπτών.

Αν και από τον προηγούμενο Μάρτιο έως σήμερα ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ και η Ευρωπαΐκή Τραπεζική Αρχή έχουν σε μεγάλο βαθμό χαλαρώσει τις εποπτικές τους απαιτήσεις, χωρίς την περαιτέρω χαλάρωση των εποπτικών κανόνων, τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα θα δυσκολευθούν να σηκώσουν το κόστος παράτασης των αναστολών.

Στο πλαίσιο αυτό, τα βασικά αιτήματά τους προς τον εποπτικό βραχίονα της ΕΚΤ είναι να δοθεί η δυνατότητα αναστολής στα δάνεια πληττόμενων από τον κορωνοϊό οφειλετών, για ακόμα τρεις ή έξι μήνες, χωρίς την υποχρέωση άμεσης διενέργειας προβλέψεων και να χαλαρώσουν οι κανόνες που διέπουν την κατηγοριοποίηση των δανείων, ενήμερων και ρυθμισμένων, μέχρι την επιστροφή στην κανονικότητα.

Ουσιαστικά οι τράπεζες ζητούν η επιδείνωση της ποιότητας των χαρτοφυλακίων να αποτυπωθεί σταδιακά στα βιβλία τους, καθώς μόνο έτσι οι αναπόφευκτες ζημιές από τις προβλέψεις θα είναι διαχειρίσιμες.

Αναλυτές θεωρούν δεδομένο ότι τα νέα κόκκινα δάνεια θα ξεπεράσουν τα 10 δισ. ευρώ, ενώ δεν αποκλείουν να φτάσουν ακόμα και τα 15 δισ. ευρώ. Από την πλευρά της, η ΤτΕ στις προκαταρκτικές της εκτιμήσεις βλέπει νέες επισφάλειες 10 δισ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ