ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κατρακύλα» χωρίς τέλος για την τουρκική λίρα

«Κατρακύλα» χωρίς τέλος για την τουρκική λίρα
AP Photo/Omer Kuscu

Η τουρκική λίρα κατρακύλησε σε νέο χαμηλό επίπεδο - ρεκόρ σήμερα και το ρωσικό ρούβλι υποχώρησε σε χαμηλό 4,5 ετών έναντι του ευρώ καθώς η σύγκρουση μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας ενίσχυσε τις γεωπολιτικές ανησυχίες για την περιοχή.

Το τουρκικό νόμισμα διολίσθησε στις 7,85 λίρες ανά δολάριο, υποχωρώντας για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση και διαγράφοντας τα κέρδη που είχε καταγράψει τέλη της περασμένης εβδομάδας μετά την αιφνιδιαστική αύξηση του βασικού επιτοκίου της κεντρικής τράπεζας.

Η λίρα, η οποία έχει χάσει τη μισή αξία της από τη μεγάλη κρίση του 2018, καταβαραθρώνεται λόγω των ανησυχιών για τα μειωμένα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκίας και τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια. «Η τάση επιδείνωσης των συναλλαγματικών διαθεσίμων σημειώνεται από χρόνια και αποτέλεσε επίσης το έναυσμα για την έναρξη της κρίσης της λίρας το 2018», δήλωσαν αναλυτές της Commerzbank.

«Η αύξηση του επιτοκίου την περασμένη εβδομάδα θα μπορούσε να έχει κάνει τη διαφορά, αλλά μόνο εφόσον θα μπορούσε να θεωρηθεί αξιόπιστα ως μόνιμη και ως δυνάμενη να επαναληφθεί – αλλά δεν μπορεί», πρόσθεσαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ