ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου
INTIME

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα κινείται η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει να αποκτά ελληνικά χρεόγραφα, στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω της πανδημίας (PEPP).

Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 0,90%, έναντι 1,017% στο κλείσιμο των χθεσινών συναλλαγών, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα που έχει βρεθεί ποτέ. Η διαφορά απόδοσης (spread) του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου σε σχέση με το γερμανικό ομόλογο αναφοράς διαμορφώνεται στις 154 μονάδες βάσης.

Η απόδοση του πενταετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 0,273%, έναντι 0,282% στο κλείσιμο των χθεσινών συναλλαγών. Η απόδοση του 15ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 1,140%, έναντι 1,154% στο κλείσιμο των χθεσινών συναλλαγών, διαμορφούμενη σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP το Ευρωσύστημα είχε μέχρι τα τέλη Ιουλίου αγοράσει τίτλους της ελληνικής κυβέρνησης ύψους σχεδόν 10 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με brokers, τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο οι αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ έχουν σχεδόν αγγίξει τα 3 δισ. ευρώ.

Χθες στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Ομολόγων (ΗΔΑΤ) πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές συνολικής αξίας 541 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 335 εκατ. ευρώ αφορούσαν εντολές πώλησης και τα 206 εκατ. ευρώ εντολές αγοράς.

Ο μεγαλύτερος όγκος συναλλαγών έγινε στο δεκαετές ομόλογο λήξης 18 Ιουνίου 2030 το οποίο συγκέντρωσε συναλλαγές ύψους 380 εκατ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ