ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία για το ασφα‏λιστικό ο Γ. Κατρούγκαλος μελετά νέες περικοπές συντάξεων

Στην τελική ευθεία για το ασφα‏λιστικό ο Γ. Κατρούγκαλος μελετά νέες περικοπές συντάξεων
Στιγμιότυπο από την συνένετυξη τύπου του υπουργού εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, όπου παρουσιάστηκε η πρόταση του υπουργείου για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων, τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016 EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Σε μια προσπάθεια να βρεθούν σημεία σύγκλισης με τους θεσμούς για το νέο ασφαλιστικό η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εξετάζει τώρα την αναπροσαρμογή των συντελεστών αναπλήρωσης στις νέες συντάξεις μαζί με άλλα μέτρα.

Οι θεσμοί ζητούν μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα στη σχέση εισφορών - παροχών. Και αυτό γιατί με το σχέδιο Κατρούγκαλου οι νέες συντάξεις οδηγούνται σε σοβαρή μείωση (έως 30%) κυρίως για όσους έχουν συμπληρώσει από 20 έτη ασφάλισης και άνω. Δηλαδή, όσο πιο πολλές εισφορές έχει καταβάλει ένας ασφαλισμένος τόσο μεγαλύτερη σε ποσοστό θα είναι η μείωση.

Παράλληλα με την ελληνική πρόταση, όσοι συνταξιοδοτούνται με λίγα χρόνια (15-20) ευνοούνται. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται κίνητρο εισφοροδιαφυγής υπονομεύοντας τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Χθες εξάλλου έγινε γνωστό ότι η εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου θα αρχίσει από τη δημοσίευσή του στο ΦΕΚ.

Τονίζεται ότι στο τραπέζι βρίσκεται η μείωση των καταβαλλόμενων κυρίων συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ, ενώ ότι τα έξι μέτρα που έχουν κλειδώσει, κατά τις συζητήσεις που έγιναν μέχρι τώρα με τα τεχνικά κλιμάκια, έχουν ως εξής:

  • Επικουρικές συντάξεις: Έρχονται μεσοσταθμικές μειώσεις 6%-7% για 711.000 δικαιούχους άνω των 170 ευρώ.
  • Καθιερώνονται αυστηρότερα πλαφόν για τις κύριες συντάξεις στις 2.000 ευρώ αλλά και για το συνολικό εισόδημα συνταξιούχου (άθροισμα συντάξεων) στις 2.300 ευρώ.
  • Περικοπές στα εφάπαξ έως 20%. Το υπό διαπραγμάτευση σχέδιο Κατρούγκαλου εξισώνει παλαιούς και νέους ασφαλισμένους και προβλέπει ότι θα εφαρμοστεί για όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις ο τύπος υπολογισμού που είχε θεσμοθετηθεί το 1992 μόνο για νέους ασφαλισμένους (όσους δηλαδή πρωτοασφαλίστηκαν μετά την 1/1/1993).
  • Μειώσεις άνω του 30% έρχονται και για το μέρισμα των δημοσίων υπαλλήλων.
  • Από 1/1/2016 περίπου 60.000 δικαιούχοι του ΕΚΑΣ σταματούν να παίρνουν το επίδομα λόγω αυστηροποίησης των εισοδηματικών κριτηρίων και, σταδιακά, μέχρι 1/1/2020 κόβεται το επίδομα και στους λοιπούς, ώστε να καταργηθεί εντελώς.
  • Εθνική σύνταξη τριών ταχυτήτων αλλά χωρίς εισοδηματικά κριτήρια (384 ευρώ με 20 χρόνια ασφάλισης, 290 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης, κάτω από 290 ευρώ με λιγότερα από 15 χρόνια ασφάλισης).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ