ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μήνυση κατά της Akazoo για απάτη από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ

Μήνυση κατά της Akazoo για απάτη από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ

 Τέσσερις μήνες μετά τη διαγραφή των μετοχών της από το NASDAQ, η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία streaming μουσικής Akazoo και τα νομικά και φυσικά πρόσωπα που μετείχαν στο σκάνδαλο της παραποίησης των οικονομικών της μεγεθών, μηνύθηκαν από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για απάτη, σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης. 

Η μήνυση ισχυρίζεται ότι οι εναγόμενοι εξαπάτησαν πολλές ομάδες επενδυτών που τοποθέτησαν στην εταιρεία πολλά εκατομμύρια δολάρια. Τονίζεται δε, πως αν και η Akazoo SA παρουσιαζόταν ως εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο η πραγματική της διοίκηση ασκούταν από την Αθήνα.

Παράλληλα, με την μήνυση η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς υπέβαλε και έκτακτο αίτημα για το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων της Akazoo.

Να σημειωθεί πως η μήνυση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ είναι ανεξάρτητη από τις αγωγές που έχουν υποβάλει κατά της εταιρείας και της πρώην διοίκησής της εκατοντάδες επενδυτές.

Από τις 20 Απριλίου, οπότε η Quintessential Capital Management (QCM), το αμερικανικό fund του Γκάμπριελ Γκρέγκο απεκάλυψε το «μαγείρεμα» των οικονομικών καταστάσεων της Akazoo έως και σήμερα έχουν κατατεθεί πλήθος αγωγών κατά στελεχών της Akazoo για παραποίηση οικονομικών καταστάσεων και εξαπάτηση των επενδυτών.

Οι αγωγές αποσκοπούν στην ανάκτηση αποζημιώσεων για φερόμενες παραβιάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας βάσει του αμερικανικού νόμου περί κινητών αξιών του 1934.

Οι αγωγές υποστηρίζουν πως στο διάστημα μεταξύ 11 Σεπτεμβρίου 2019 (οπότε η Akazoo μπήκε στον Nasdaq) ως και τις 20 Απριλίου 2020 (οπότε αποκαλύφθηκε η υπόθεση από την QCM) οι κατηγορούμενοι έκαναν ψευδείς ή παραπλανητικές δηλώσεις και απέτυχαν να αποκαλύψουν ότι:

  • Η Akazoo υπερεκτιμούσε τα έσοδα, τα κέρδη και τα διακρατούμενα μετρητά της.
  • Η Akazoo κατείχε σημαντικά λιγότερα δικαιώματα διανομής μουσικής από ότι είχε δηλώσει και υπονοούσε.
  • Σε αντίθεση με τις συνεχιζόμενες δηλώσεις της, η Akazoo δεν λειτουργούσε σε 25 χώρες.
  • Η Akazoo είχε σημαντικά μικρότερη βάση χρηστών από ότι δήλωνε.
  • Η Akazoo είχε κλείσει τα κεντρικά της γραφεία και άλλα γραφεία σε όλο τον κόσμο.
  • Οι δημόσιες δηλώσεις των στελεχών της Akazoo ήταν ουσιωδώς ψευδείς και παραπλανητικές.

Όλα τα παραπάνω έχουν ήδη επιβεβαιωθεί στις 21 Μαΐου από την ίδια την Akazoo, καθώς η νέα Διοίκηση της εταιρείας παραδέχθηκε πως «οι ιστορικές οικονομικές καταστάσεις της Akazoo ήταν ουσιωδώς ψευδείς και παραπλανητικές, η Akazoo είχε μόνο αμελητέα πραγματικά έσοδα και συνδρομητές εδώ και χρόνια και πρώην μέλη της διοίκησης και συνεργάτες της Akazoo συμμετείχαν σε ένα σοφιστικέ σχέδιο για την παραποίηση των βιβλίων και των οικονομικών στοιχείων της Akazoo».

Η έναρξη της εκδίκασης των αγωγών των επενδυτών από την αμερικανική Δικαιοσύνη δεν αργεί. Ήδη τις τελευταίες εβδομάδες πολλοί ενάγοντες εμπλούτισαν την αγωγή τους με αναθεωρημένες προτάσεις. H Akazoo θα έχει τη δυνατότητα έως τις 23 Οκτωβρίου να αντικρούσει αυτές τις προτάσεις, ενώ οι ενάγοντες με τη σειρά τους θα μπορούν έως τις 7 Δεκεμβρίου να αντικρούσουν τους ισχυρισμούς της Akazoo. Έως τις 6 Ιανουαρίου 2021 θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία των αντικρούσεων και θα ξεκινήσει η ακροαματική διαδικασία.

Οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου

Όπως έχει αποκαλύψει το CNN Greece, τα άτομα που βρίσκονται στο επίκεντρο των ερευνών των εποπτικών αρχών, των δικηγορικών εταιρειών και των μεμονωμένων επενδυτών για το σκάνδαλο της Akazoo, είναι ο Παναγιώτης Δημητρόπουλος, ιδρυτής και μεγαλομέτοχος της InternetQ, ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Akazoo Απόστολος Ζερβός και ο οικονομικός διευθυντής (CFO) της Akazoo Pierre Schreuder.

Στο επίκεντρο βρίσκονται και οικονομικοί διευθυντές και ορκωτοί λογιστές της InternetQ – που ως μητρική ενοποιούσε την Akazoo- και των θυγατρικών της, καθώς έχει προκύψει πως τα στελέχη αυτά παρήγαγαν ή πιστοποιούσαν στις Αρχές οικονομικά στοιχεία που δεν μπορούν να επαληθευτούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ