ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γκεοργκίεβα: Οι προτεραιότητες για την έξοδο της παγκόσμιας οικονομίας από την κρίση του κορωνοϊού

Γκεοργκίεβα: Οι προτεραιότητες για την έξοδο της παγκόσμιας οικονομίας από την κρίση του κορωνοϊού
IMF

Στην αναφορά πως η έξοδος της παγκόσμιας οικονομίας από την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού θα είναι μακρά, δύσκολη και άνιση, με αρκετές προκλήσεις που θα μπορούσαν να ανατρέψουν τα δεδομένα προχώρησε η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, κατά την ομιλία της σε εκδήλωση του London School of Economics (LSE) με την οποία άνοιξαν και οι εφετινές εργασίες της Ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ που θα διεξαχθεί εφέτος αμιγώς ψηφιακά.

Αρχικά η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ανέφερε πως το ΔΝΤ θα προχωρήσει σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών του για την παγκόσμια οικονομία το 2020, καθώς οι προοπτικές είναι λιγότερο ζοφερές σε σύγκριση με την αρχική πρόβλεψη για ύφεση 4,9%. «Η εικόνα σήμερα είναι καλύτερη. Και εκτιμούμε ότι οι εξελίξεις στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο ήταν κάπως καλύτερες από ό,τι αναμέναμε, γεγονός που επιτρέπει μια μικρή αναβάθμιση των προβλέψεών μας για το 2020», υπογράμμισε, τονίζοντας για αρκετές ανεπτυγμένες οικονομίες, όπως οι ΗΠΑ και η ευρωζώνη, η ύφεση θα είναι λιγότερο βαθιά από ό,τι αναμενόταν

Σύμφωνα με την κ. Γκεοργκίεβα, η βελτιωμένη εικόνα οφείλεται στα άνευ προηγουμένου, έκτακτα μέτρα στήριξης από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες, προσφέροντας «ανάχωμα» στην παγκόσμια οικονομία. Με βάση τους υπολογισμούς του ΔΝΤ, τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης από τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων υπολογίζονται στα 12 τρισ. δολάρια.

Αναφερόμενη στις προτεραιότητες για την έξοδο της παγκόσμιας οικονομίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας η κ. Γκεογκίεβα απαρίθμησε τα εξής τέσσερα σημαντικά ορόσημα:

-Την προστασία της δημόσιας υγείας, με αύξηση των δαπανών για θεραπείες, τεστ και ιχνηλάτηση, καθώς και μεγαλύτερη συνεργασία σε διεθνές επίπεδο για την ανάπτυξη του εμβολίου.

-Το να μην υπάρξει πρόωρη απόσυρση των υποστηρικτικών μέτρων από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες.

-Να συνεχιστούν οι δημοσιονομικές πολιτικές με περιθώρια ευελιξίας, με ανοχή στα ελλείμματα, ώστε να επιτραπούν δαπάνες για δημιουργία θέσεων εργασίας και πράσινες επενδύσεις.

-Να δρομολογηθεί η αντιμετώπιση του χρέους, ειδικά για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος, που η κρίση τις βρήκε αποδυναμωμένες με αποτέλεσμα να επηρεασθούν περισσότερο από τη συσσώρευση χρεών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ