ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 0,3% τοποθετεί την ύφεση για το 2015 το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών

Στο 0,3% τοποθετεί την ύφεση για το 2015 το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών
Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο επικεφαλής του ΚΕΠΕ Νίκος Θεοχαράκης ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο 0,3% τοποθετεί την ύφεση για το 2015 το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), κρατώντας αποστάσεις από τις προβλέψεις κυβέρνησης και θεσμών που εκτιμούν πως ο ρυθμός συρρίκνωσης της οικονομίας θα κινηθεί στο 1,3% εφέτος.

Σε έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το ΚΕΠΕ εκτιμά πως ο μέσος ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 θα ανέλθει στο -1,6% σε ετήσια βάση, ήτοι στο τρίτο τρίμηνο 2015 θα σημειωθεί ύφεση 1,5% και στο τέταρτο τρίμηνο ύφεση 1,7%.

Η εν λόγω πρόβλεψη αντανακλά την επιδείνωση των συνθηκών στην εγχώρια οικονομία και την επιστροφή σε αρνητικούς ρυθμούς μεταβολής του ΑΕΠ κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, μετά από την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας κατά 1% στο πρώτο εξάμηνο. Ως αποτέλεσμα, ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής για το 2015 θα προσεγγίσει σύμφωνα με τις προβλέψεις το -0,3%, εκτίμηση που παραπέμπει σε επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς ήπιας ύφεσης.

Πρέπει να σημειωθεί πως ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης δεσμεύθηκε σήμερα κατά την τελετή ανάληψης των καθηκόντων του Νίκου Θεοχαράκη ως νέου επικεφαλής του ΚΕΠΕ πως το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών θα αναβαθμιστεί.

Μάλιστα, ο κ. Σταθάκης ανέφερε πως η το ΚΕΠΕ θα συμβάλλει στην εκπόνηση του αναπτυξιακού σχεδίου της χώρας το οποίο πρέπει να κατατεθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2016. Υπογράμμισε δε πως αυτό που χρειάζεται είναι η αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων που έχει προτείνει ο ΟΟΣΑ και η τρόικα, σε τι βαθμό έχουν εφαρμοστεί και σε τι βαθμό έχουν επιτύχει στην Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ