ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοινοτικός Προϋπολογισμός: Η Ευρωβουλή διέκοψε τις διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Κοινοτικός Προϋπολογισμός: Η Ευρωβουλή διέκοψε τις διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
AP Photo/Yves Logghe

Συνεχίζεται το σκληρό «παζάρι» για τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό, με τους διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να διακόπτουν τις συνομιλίες με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητώντας την υποβολή βελτιωμένης πρότασης.

«Λίγο μετά την έναρξη του έβδομου γύρου των τριμερών συνομιλιών με τη γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Πέμπτη, δεν είχαμε άλλη επιλογή παρά να διακόψουμε τη συνεδρίαση. Περιμένουμε από το Συμβούλιο να επιστρέψει με μια πρόταση που λαμβάνει υπόψη το βασικό αίτημα του Κοινοβουλίου για τη βελτίωση 15 εμβληματικών προγραμμάτων της ΕΕ, με πραγματικές ενισχύσεις, προς όφελος των πολιτών», ανέφεραν τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και τους ιδίους πόρους.

«Έχει σημειωθεί πρόοδος - με παραχωρήσεις και από τις δύο πλευρές - σχετικά με τους νέους ιδίους πόρους, τον ρόλο της αρμόδιας για τον προϋπολογισμό αρχής και τα οριζόντια ζητήματα, αν και ορισμένα βασικά πολιτικά σημεία πρέπει να επιλυθούν εκεί», πρόσθεσαν οι ευρωβουλευτές.

«Όμως, στα επιμέρους , έχουμε ήδη χάσει πολύ χρόνο. Δεν είναι δυνατός ένας συμβιβασμός σε αυτό το σημείο... Χρειαζόμαστε μια πραγματικά βιώσιμη πρόταση», ανέφεραν οι ευρωβουλευτές.

«Οι πολίτες αναμένουν από εμάς μια επείγουσα ευρωπαϊκή απάντηση. Ελπίζουμε ότι η Προεδρία του Συμβουλίου θα αναζητήσει ενεργά περιθώρια ελιγμών τις επόμενες ημέρες», κατέληξαν οι διαπραγματευτές του Κοινοβουλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ