ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Το ψηφιακό ευρώ δεν θα αντικαταστήσει τα μετρητά

Λαγκάρντ: Το ψηφιακό ευρώ δεν θα αντικαταστήσει τα μετρητά
AP Photo/Francisco Seco

Στην αποσαφήνιση πως το ψηφιακό ευρώ δεν θα αντικαταστήσει ποτέ τα μετρητά προχώρησε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σε συζήτηση που έγινε στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνάντησης του ΔΝΤ.

Η Κριστίν Λαγκάρντ επιβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ εξετάζει την έκδοση ψηφιακού ευρώ πολύ σοβαρά, αν και απέκλεισε το ενδεχόμενο το ψηφιακό νόμισμα να αντικαταστήσει τα μετρητά.

«Το ψηφιακό ευρώ δεν θα αντικαταστήσει ποτέ τα μετρητά», διαβεβαίωσε, προσθέτοντας ότι το ψηφιακό ευρώ θα είναι ένα καλό συμπλήρωμα των μετρητών.
Στην πραγματικότητα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα εξετάσει τη δυνατότητα έναρξης έκδοσης ενός ψηφιακού ευρώ στα μέσα του 2021, το οποίο θα ξεκινήσει σε μια πιλοτική – ερευνητική φάση με στόχο την ανάπτυξη ενός ελάχιστου βιώσιμου προϊόντος.

Αυτή η νέα θέση της ΕΚΤ προέκυψε λόγω της αλλαγής που παρατηρήθηκε στις προτιμήσεις των καταναλωτών. Οι δε πληρωμές εκτιμάται πως μπορούν να γίνουν πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ασφάλεια μέσω αυτής της ψηφιακής μεθόδου.

Η Κριστίν Λαγκάρντ αναγνώρισε ότι είναι ένα δύσκολο έργο. «Αυτό δεν θα συμβεί εν μία νυκτί», είπε προσθέτοντάς πως υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες.

Τοποθετούμενη στην ίδια συζήτηση η Κριστίν Λαγκάρντ είπε πως μετά τον κορωνοϊό οι στόχοι πολιτικής πρέπει να συγκλίνουν προς την επίτευξη ενός σταθερού ρυθμιστικού περιβάλλοντος, προς την αύξηση των δημοσίων δαπανών για το περιβάλλον και την ψηφιοποίηση και την αύξηση των επενδύσεων στην εκπαίδευση.

«Πρέπει να εκμεταλλευτούμε την κρίση για να μετασχηματίσουμε την κοινωνία», είπε.

Υπό αυτή την έννοια, πρόσθεσε ότι η εκπαίδευση και η κατάρτιση πρέπει να ενισχυθούν στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ήτοι τις γυναίκες και τις επισφαλείς εργαζόμενες, οι οποίες είναι εκείνες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση του κορωνοϊού.

«Αυτή η κρίση απεκάλυψε τις ανισότητες», τόνισε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ