ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε νέα ιστορικά χαμηλά οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων - Το Oruc Reis δεν φόβισε τους επενδυτές

Σε νέα ιστορικά χαμηλά οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων - Το Oruc Reis δεν φόβισε τους επενδυτές
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS / ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Μπορεί οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών να προχώρησαν σήμερα σε ρευστοποιήσεις εν μέσω ανησυχιών για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ωστόσο η νέα έξοδος του Oruc Reis και η εμπλοκή που προκαλεί στις διερευνητικές επαφές Ελλάδος – Τουρκίας δεν πτόησε τους επενδυτές στην αγορά ομολόγων.

Για ακόμη μία συνεδρίαση καταγράφηκε αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα με αποτέλεσμα οι αποδόσεις τους να υποχωρήσουν εκ νέου σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώθηκε στο 0,808%, στην χαμηλότερη τιμή που έχει βρεθεί ποτέ ως σήμερα. Το δε spread έχει υποχωρήσει στις 136 μονάδες βάσης, στα χαμηλότερα επίπεδα από το Φεβρουάριο.

Η απόδοση του πενταετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώθηκε στο 0,176% σε νέο ιστορικό χαμηλό, ενώ το ίδιο συνέβη και με την απόδοση του 15ετούς ελληνικού ομολόγου που μειώθηκε στο 0,955%.

Η υποχώρηση του κόστους δανεισμού της Ελλάδος οφείλεται στο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει τις αγορές ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω της πανδημίας (PEPP). Είναι χαρακτηριστικό πως από τον Μάρτιο έως το τέλος Σεπτεμβρίου η ΕΚΤ αγόρασε ελληνικό χρέος ονομαστικής αξίας 12,9 δισ. ευρώ.

Υποστηρικτικά συμβάλει και το γεγονός ότι η δανειακή στρατηγική του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Ελληνικού Δημοσίου ικανοποιεί τους επενδυτές.

Η στρατηγική του ΟΔΔΗΧ στοχεύει στην περαιτέρω παροχή εκδόσεων υψηλής ρευστότητας με επέκταση της φυσικής ωρίμανσής τους, στην περαιτέρω μείωση των περιθωρίων δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και στην περαιτέρω διασφάλιση της συνέπειας ως κρατικού εκδότη με χαρακτηριστικά χώρας της ευρωζώνης και στη διασφάλιση της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας του Ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των ευκαιριών που παρέχονται από τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ