ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ύφεση 4,4% προβλέπει για την παγκόσμια οικονομία το 2020 το ΔΝΤ – Προειδοποιήσεις για το χρέος

Ύφεση 4,4% προβλέπει για την παγκόσμια οικονομία το 2020 το ΔΝΤ – Προειδοποιήσεις για το χρέος
IMF Staff Photograph

Ύφεση 4,4% προβλέπει για την παγκόσμια οικονομία εφέτος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις του για τις Παγκόσμιές Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Η εκτίμηση αυτή είναι 0,5% βελτιωμένη, έναντι της προ τριμήνου εκτίμησης του ΔΝΤ, όταν και το Ταμείο εκτιμούσε ύφεση 4,9% σε μέσα επίπεδα για το 2020.

Παρουσιάζοντας σήμερα τις νέες εκτιμήσεις του οργανισμού για το παγκόσμιο ΑΕΠ η επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Γκίτα Γκοπίνατ ανέφερε πως η βελτίωση των προβλέψεων οφείλεται στα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα για το ΑΕΠ δευτέρου τρίμηνου, καθώς και στις ενδείξεις για ισχυρότερη ανάκαμψη το τρίτο τρίμηνο, που αντιστάθμισαν εν μέρει τις εξελίξεις σε ορισμένες αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Σύμφωνα με την ίδια, το 2021 η παγκόσμια ανάπτυξη προβλέπεται στο 5,2%, έναντι 5,4% που εκτιμούσε προ τριμήνου το ΔΝΤ.

Η ίδια δεν έκρυψε την ανησυχία της για τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης στην παγκόσμια οικονομία.

«Η απασχόληση παραμένει πολύ κάτω από τα επίπεδα που ήταν πριν από την πανδημία και η αγορά εργασίας έχει γίνει πιο συγκεντρωτική με τους εργαζομένους χαμηλού εισοδήματος, τη νεολαία και τις γυναίκες να πλήττονται περισσότερο. Οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι με σχεδόν 90 εκατομμύρια άτομα να αναμένεται να βρεθούν για πρώτη φορά σε καθεστώς ακραίας φτώχειας φέτος. Η ανάταξη από αυτήν την καταστροφή είναι πιθανό να είναι κοπιώδης, άνιση και πολύ αβέβαιη. Είναι σημαντικό να μην αποσυρθούν πρόωρα τα μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής», ανέφερε η επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου.

Ενδεικτικά ανέφερε πως οι επενδύσεις σε υγεία, ψηφιακή υποδομή, πράσινες υποδομές και εκπαίδευση μπορούν να συμβάλουν σε βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, ενώ και η επέκταση του διχτυού κοινωνικής ασφαλείας, όπου υπάρχουν κενά, μπορεί να διασφαλίσει ότι οι πιο ευάλωτοι θα είναι προστατευμένοι.

Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ

Οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την πορεία των μεγαλύτερων οικονομιών διεθνώς εφέτος και το 2021 έχουν ως εξής:

  • Για την οικονομία της ευρωζώνης το ΔΝΤ αναμένει ύφεση 8,3% εφέτος, και για το 2021 προβλέπει ανάπτυξη 5,2%.
  • Για την οικονομία των ΗΠΑ το ΔΝΤ αναμένει ύφεση 4,3%, ενώ για το 2021 προβλέπει ανάπτυξη 3,1%.
  • Για την οικονομία της Κίνας το ΔΝΤ αναμένει ανάπτυξη 1,9% εφέτος, ενώ για το 2021 προβλέπει ανάπτυξη 8,2%.
  • Για την οικονομία της Γερμανίας το Ταμείο προβλέπει ύφεση 6% εφέτος. Για το 2021 προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,2%.
  • Για την οικονομία της Ιταλίας το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 10,6% εφέτος. Για το 2021 προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,2%.
  • Για την οικονομία της Ιαπωνίας το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 5,3% εφέτος και για το 2021 προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3%.
  • Για την βρετανική οικονομία το Ταμείο προβλέπει ύφεση 9,8% εφέτος, και για το 2021 προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,9%.

Αλλά και για τα δημοσιονομικά δεδομένα διεθνώς το ΔΝΤ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Αναφορικά με το παγκόσμιο χρέος αναμένει πως στις αναπτυγμένες οικονομίες θα ανέλθει στο 125% του ΑΕΠ το 2021 σε μέσα επίπεδα, 20% υψηλότερα σε σχέση με πριν την πανδημία.

Στη θετική πλευρά, το ΔΝΤ σημειώνει πως οι προοπτικές χαμηλών επιτοκίων για μεγάλο χρονικό διάστημα, παράλληλα με την προβλεπόμενη ανάκαμψη το 2021, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση εξυπηρέτηση του χρέους.

«Για να διασφαλίσουν ότι το χρέος παραμένει σε μια βιώσιμη πορεία μεσοπρόθεσμα οι κυβερνήσεις μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουν την προοδευτικότητα των φόρων τους, να διασφαλίσουν ότι οι εταιρείες πληρώνουν το δίκαιο μερίδιο των φόρων τους και να εξαλείψουν τις σπατάλες δαπανών», αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ