ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΕΒ: Δημοσιονομική προσαρμογή όχι με αυξήσεις φόρων αλλά με μειώσεις δαπανών

ΣΕΒ: Δημοσιονομική προσαρμογή όχι με αυξήσεις φόρων αλλά με μειώσεις δαπανών
Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιτάχυνση της αξιολόγησης και δημοσιονομική προσαρμογή όχι με αυξήσεις φόρων αλλά με μειώσεις δαπανών και διεύρυνση της φορολογικής βάσης ζήτησε ο ΣΕΒ κατά τις επαφές που είχε χθες και σήμερα, στις Βρυξέλλες με κορυφαίους εκπροσώπους των Ευρωπαϊκών θεσμών.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας και η αντιπροσωπεία του Συνδέσμου τόνισαν ότι οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά λυγίζουν κάτω από το βάρος της υπερφορολόγησης και παρουσίασαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η συνολική μέση φορολογική επιβάρυνση (μισθοί και εισφορές) που έχουν επωμισθεί οι επιχειρήσεις και όσοι σήμερα δηλώνουν τα εισοδήματα τους, ξεπερνούν κατά πολύ τις αντίστοιχες επιβαρύνσεις στις χώρες του ΟΟΣΑ, αποθαρρύνοντας τις επενδύσεις και τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

«Το 42% των εσόδων από το φόρο εισοδήματος πληρώνεται από το 3% των φορολογουμένων. Η φοροδοτική ικανότητα όσων συστηματικά στηρίζουν τα δημόσια έσοδα έχει εξαντληθεί. Γι αυτό και η κάλυψη του όποιου δημοσιονομικού κενού δεν μπορεί να έρθει από ένα νέο φορολογικό στραγγαλισμό της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Θα πρέπει να επιτευχθεί μέσα από την πραγματική διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών συναλλαγών και της ηλεκτρονικής τιμολόγησης», τόνισε ο κ. Φέσσας.

Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση ο ΣΕΒ επεσήμανε ότι η ελληνική οικονομία έχει επιδείξει αξιοσημείωτες επιδόσεις και αντοχές τα τελευταία χρόνια που δεν πρέπει να υπονομευθούν από άλλη μια παρατεταμένη διαπραγμάτευση και ζήτησε τόσο από τους εταίρους όσο και από την κυβέρνηση να επισπεύσουν την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Ζήτησε επίσης επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων και της αντιμετώπισης του ζητήματος των "κόκκινων δανείων".

Τέλος, για το προσφυγικό η Διοίκηση του ΣΕΒ εξέφρασε την ανησυχία του επιχειρηματικού κόσμου και τόνισε την ανάγκη ενιαίας αντιμετώπισης υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα δίνει έναν άνισο αγώνα στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης και έχει τελευταία βελτιώσει σημαντικά -με τη βοήθεια των εταίρων μας - τον έλεγχο των συνόρων. Πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία την επαναφορά συνοριακών ελέγχων στην Ευρώπη, καθώς θα υπονομεύσει όλη την πρόοδο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, με θύμα εκτός από την Ενιαία Αγορά και την ευρωπαϊκή επιχειρηματικότητα και το ίδιο το ευρωπαϊκό όραμα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ