ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παζάρι» Ευρωβουλής και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για Ταμείο Ανάκαμψής και Κράτος Δικαίου

«Παζάρι» Ευρωβουλής και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για Ταμείο Ανάκαμψής και Κράτος Δικαίου
AP Photo/Olivier Matthys

Ως τον «ελέφαντα στο δωμάτιο» παρουσίασαν σήμερα η ευρωβουλευτής Margarida Marques και η Eulalia Rubio, Senior Research Fellow στο Jacques Delors Institute την διελκυστίνδα μεταξύ κάποιων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την συσχέτιση της χρηματοδότησης που θα δοθεί από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και από το Ταμείο Ανάκαμψης προς τα κράτη μέλη, με το σεβασμό του κράτους δικαίου (rule of law).

Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν σε σεμινάριο που διοργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, η Ουγγαρία και Πολωνία θέλουν να αποφύγουν να υπάρξει ένας ισχυρός μηχανισμός που θα συνδέει την χρηματοδότηση από τα κοινοτικά κονδύλια με συγκεκριμένες προϋποθέσεις σεβασμού του κράτους δικαίου όπως π.χ. να μην υπάρχει παρέμβαση στην δικαιοσύνη και να μην υιοθετούνται διατάξεις που καταστρατηγούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Γι’ αυτό το λόγο Ουγγαρία και Πολωνία εμφανίζονται διατεθειμένες να μπλοκάρουν οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για ένα τέτοιο μηχανισμό και εκβιάζουν – όπως είπε η Margarida Marques- λέγοντας ότι εάν θεσπιστεί κάτι τέτοιο δεν θα δώσουν την ψήφο τους προκειμένου να τεθεί σε πλήρη λειτουργεία το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ωστόσο η Eulalia Rubio απάντησε σε ερώτηση του CNN Greece πως αυτό είναι μια «κούφια απειλή» διότι και οι δύο αυτές χώρες έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και μη δίνοντας την συναίνεση τους για να ενεργοποιηθεί θα ήταν σα να πυροβολούν τα πόδια τους.

Και κατά τις δύο ομιλήτριες αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να εφαρμόζονται οι ήδη υφιστάμενοι κανόνες που έχουν θεσπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το σεβασμό του κράτους δικαίου, ζήτημα που και άλλες χώρες αντιμετωπίζουν κατά καιρούς αδυναμίες.

Ειδικά για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο τονίστηκε πως αυτό που έχει εξαιρετική σημασία είναι να διασφαλίζεται ότι οι κοινοτικοί πόροι δεν θα τυγχάνουν κακής χρήσης και ότι δεν θα υπάρχει διαφθορά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ