ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλη πρόκληση για τις κεντρικές τράπεζες τα ψηφιακά νομίσματα - Τα κέρδη και οι κίνδυνοι

Μεγάλη πρόκληση για τις κεντρικές τράπεζες τα ψηφιακά νομίσματα - Τα κέρδη και οι κίνδυνοι
IMF Staff Photograph

Την ανάγκη στενούς διεθνούς συνεργασίας για την προαγωγή των διασυνοριακών συστημάτων πληρωμών και την εισαγωγή ασφαλών ψηφιακών νομισμάτων από τις κεντρικές τράπεζες, επεσήμαναν οι ομιλητές σε πάνελ υψηλού επιπέδου που διοργάνωσε το ΔΝΤ με τη συμμετοχή της επικεφαλής του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, του Γενικού Διευθυντή της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών Αγκουστίν Κάρστενς, του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ και των κεντρικών τραπεζών της Σαουδικής Αραβίας και της Μαλαισίας.

Το πάνελ εστίασε τις αλλαγές που θα φέρει η έλευση νέων ψηφιακών νομισμάτων στις διασυνοριακές πληρωμές, εστιάζοντας στις μακροοικονομικές επιπτώσεις στη νομισματική πολιτική, στη χρηματοοικονομική σταθερότητα, στις ροές κεφαλαίων και στο διεθνές νομισματικό σύστημα.

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στην τοποθέτησή της προχώρησε στη διαπίστωση πως αν και η τεχνολογία κινείται ταχύτατα και αλλάζει τη ζωή μας, ωστόσο οι διασυνοριακές πληρωμές παραμένουν αργές, αδιαφανείς, δαπανηρές και απρόσιτες σε πολλούς.

«Πρέπει να εξελιχθούμε, να ενσωματώσουμε νέες τεχνολογίες, να αποκομίσουμε οφέλη, αλλά και να υπολογίσουμε τους κινδύνους. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω της διεθνούς συνεργασίας», είπε.

Η ίδια στο σημείο αυτό είπε πως αν και τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών θα μπορούσαν να επιφέρουν σημαντικά κέρδη, ωστόσο την ίδια στιγμή θα επηρέαζαν τη νομισματική πολιτική και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Ξεκαθάρισε δε πως οποιοδήποτε νέο σύστημα πρέπει να λειτουργεί παράλληλα με το παλιό, αναγνωρίζοντας πως τα ψηφιακά νομίσματα θα μπορούσαν να δυσκολέψουν τον έλεγχο των εγχώριων οικονομικών συνθηκών.

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ ανέφερε από την πλευρά του πως για τις ΗΠΑ αυτό που προέχει είναι η εισαγωγή των ψηφιακών νομισμάτων να γίνει σωστά παρά να είναι η χώρα η πρώτη που θα τα εισαγάγει.

«Τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών θα μπορούσαν να βελτιώσουν το σύστημα πληρωμών», είπε, προειδοποιώντας ωστόσο πως πρέπει να επιλυθούν θέματα όπως η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και η πρόληψη της απάτης.

Ο Μεξικανός επικεφαλής της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών Αγκουστίν Κάρστενς ανάφερε πως για τις κεντρικές τράπεζες και τη διεθνή κοινότητα, η πραγματική πρόκληση για την προαγωγή των διασυνοριακών συστημάτων πληρωμών είναι να διασφαλιστεί ότι λειτουργούν αποτελεσματικά και με ασφάλεια, πράγμα που σημαίνει ότι η συνεργασία μεταξύ όλων των μερών είναι απαραίτητη.

«Για να επιτύχουμε χρειαζόμαστε διεθνή συνεργασία μεταξύ ενός ευρέος φάσματος μερών, συμπεριλαμβανομένου του ιδιωτικού τομέα, των κεντρικών τραπεζών, κ.α.», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ