ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Έλευση στην Αθήνα μετά το Eurogroup

ΔΝΤ: Έλευση στην Αθήνα μετά το Eurogroup
O εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις CNN Greece

Στην διευκρίνιση πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν ζητά τίποτα πρόσθετο από την εφαρμογή των όρων που συμφωνήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι για το ελληνικό πρόγραμμα προχώρησε σήμερα από την Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.

Το στέλεχος του ΔΝΤ απήντησε σε πλήθος ερωτήσεων σχετικά με το δείπνο που παρέθεσε ο Πόλ Τόμσεν χθες στις Βρυξέλλες σε εκπρόσωπους των ευρωπαϊκών θεσμών, για την κριτική που ασκεί στο ΔΝΤ ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος για τη στάση του στο ελληνικό πρόγραμμα, για τις εκτιμήσεις του Ταμείου για το δημοσιονομικό κενό, αλλά και για το ασφαλιστικό και την ελάφρυνση χρέους.

Ο Ράις επιβεβαίωσε πως χθες υπήρχε συνάντηση στις Βρυξέλλες για να αξιολογηθεί η κατάσταση του ελληνικού προγράμματος και επιβεβαίωσε την παρουσία του Πόλ Τόμσεν σε αυτή. «Έγινε καλή πρόοδος στις συναντήσεις αυτές», είπε.

Ο ίδιος προανήγγειλε την «πρόωρη επιστροφή» (early return) της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα, λέγοντας πως ο ακριβής χρόνος θα ανακοινωθεί μετά το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας. «Μοιραζόμαστε την άποψη ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν», τόνισε.

Στο σημείο αυτό ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ διευκρίνισε πως οι απόψεις του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα δεν έχουν αλλάξει από το καλοκαίρι. «Δεν ζητάμε τίποτα πρόσθετο από την εφαρμογή των όρων που συμφωνήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι», είπε και προσέθεσε πως η Ελλάδα και οι εταίροι της έθεσαν τότε πολύ φιλόδοξους μεσοπρόθεσμους στόχους.

Ακόμη ο εκπρόσωπος του Ταμείου ανέφερε πως ο Πόλ Τόμσεν με την ανάρτηση στο blog του ΔΝΤ απλά εξήγησε τι χρειάζεται για να πάμε σε αυτούς τους στόχους, ποσό πολύ δύσκολο είναι για την ελληνική κοινωνία να ανταπεξέλθει σε αυτούς, αλλά και πως οι μεταρρυθμίσεις θα είναι λιγότερο απαιτητικές εάν υπάρξει μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους από την πλευρά των Ευρωπαίων.

«Εκεί είναι τώρα οι συζητήσεις. Και οι Ευρωπαίοι και οι Έλληνες πρέπει να έλθουν σε μια συμφωνία σε αυτό», είπε ο Ράις.

Αν και ο Ράις ερωτήθηκε για το εάν το ΔΝΤ έχει υπαναχωρήσει από την εκτίμηση Τόμσεν πως το δημοσιονομικό κενό έως το 2018 είναι στο 4%-5% του ΑΕΠ, ειδικά μετά τα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για την ανάπτυξη της Ελλάδος, απάντησε πως η εκτίμηση αυτή παραμένει.

Στο σημείο αυτό προσέθεσε πως και οι Ευρωπαίοι βλέπουν την ανάγκη να ποσοτικοποιηθούν και να προσδιοριστούν τα μέτρα για να εφαρμοστούν οι συμφωνημένοι στόχοι. «Δεν ζητάμε τίποτε πρόσθετο από τους συμφωνημένους στόχους», απήντησε.

Σχετικά με την κριτική που δέχεται το ΔΝΤ ότι είναι σκληρό και άτεγκτο ο εκπρόσωπος του Ταμείου είπε πως δεν είναι δίκαιο να χαρακτηρίζεται σκληρό το ΔΝΤ και να υποστηρίζεται ότι μπλοκάρει το πρόγραμμα.

«Η δουλειά μας είναι να είμαστε αντικειμενικοί και ρεαλιστικές. Καλούμαστε να κάνουμε τη δουλειά που μας έχουν αναθέσει να κάνουμε τα μέλη μας», είπε και ξεκαθάρισε πως η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ υποστηρίζει το προσωπικό του Ταμείου στο ζήτημα της Ελλάδος. «Θα ήταν εξαιρετικό ασυνήθιστο η Γενική Διευθύντρια να πάρει αποστάσεις από το προσωπικό», είπε.

Τέλος, για το προσφυγικό είπε πως το ΔΝΤ ανησυχεί για την ανθρωπιστική κρίση που λαμβάνει χώρα και είπε πως το καθεστώς αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη στην αξιολόγηση της Ελλάδος. Στο σημείο αυτό χαιρέτισε την δέσμευση της Ευρώπης για στήριξη της Ελλάδος στο μεταναστευτικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ