ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

Νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές
INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Νέα έξοδος στις αγορές για την Ελλάδα με την επανέκδοση του δεκαπενταετούς ομολόγου του περασμένου Ιανουαρίου.

Όπως είπε το μεσημέρι της Τρίτης στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κινήθηκε ήδη η διαδικασία μέσω του ΟΔΔΗΧ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε:

«Θα ήθελα να σας ανακοινώσω ότι ανακοινώθηκε η έξοδος της χώρας για δεύτερη φορά στις αγορές με έκδοση ενός 15ετούς ομολόγου. Θέλουμε να καταφέρουμε επιτόκιο χαμηλότερο του 1,875% που ήταν την προηγούμενη φορά. Η χώρα έχει με επιτυχία, το τελευταίο έτος δανειστεί συνολικά 14 δισ. ευρώ με επιτόκιο στο 1/3 που είχε τα προηγούμενα χρόνια».

Σημειώνεται πως στις 2 Σεπτεμβρίου το ελληνικό δημόσιο είχε προχωρήσει σε επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου, με τη χώρα να αντλεί από τις αγορές 2,5 δισ. ευρώ.

Η τελευταία έκδοση βελτίωσε την καμπύλη των αποδόσεων, ενώ η τελική τιμολόγηση του ομολόγου είχε οδηγήσει σε μία απόδοση 1,21% -1,23%, που είναι η χαμηλότερη που έχει υπάρξει ποτέ για τη χώρα σε οποιαδήποτε έκδοση ομολόγου.

Τα έσοδα του ΟΔΔΗΧ, που έχει προσφύγει ήδη φέτος τέσσερις φορές στις αγορές αντλώντας 10 δισ., θα αυξηθούν περαιτέρω μετά την πέμπτη έξοδο.

Τέλος, σημειώνεται πως ο ΟΔΔΗΧ ανέτρεψε τον αρχικό σχεδιασμό για περιορισμό των εκδόσεων των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου στα 8 δισ. ευρώ φέτος και τα επανέφερε στα περσινά επίπεδα των 13 δισ. ευρώ, που αποτελούν και το ανώτατο όριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ