ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κλειστά χαρτιά» για MLS, Folli Follie και τράπεζες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

«Κλειστά χαρτιά» για MLS, Folli Follie και τράπεζες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Στα «τυφλά» κράτησε η Διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τους δημοσιογράφους που μετείχαν σε ενημέρωση για τα πεπραγμένα της Αρχής, αναφορικά με τις γνωστές υποθέσεις των MLS και Folli Follie, αλλά και για ζητήματα ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού που έχουν να κάνουν με φορολογικές παραβάσεις τραπεζών και συναλλαγές με συνδεδεμένα μέρη.

Αρχικά η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου, έκανε μια επισκόπηση των πρωτοβουλιών που έχουν ληφθεί το τελευταίο δωδεκάμηνο για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου της Κεφαλαιαγοράς, την ενίσχυση της προληπτικής εποπτείας και την τεχνολογική αναβάθμιση της Αρχής.

Στη βάση αυτή εστίασε στις αλλαγές που έχουν επέλθει στον τρόπο λειτουργίας των Επιτροπών Ελέγχου των εισηγμένων, στον νέο τύπο οργανισμού εναλλακτικών επενδύσεων που έχει θεσμοθετηθεί και στην άρση φορολογικών αντικινήτρων σε σχέση με την εγκατάσταση εταιρειών εναλλακτικών επενδύσεων στη χώρα μας.

Για την ενίσχυση της προληπτικής εποπτείας η κ. Λαζαράκου είπε πως η Κεφαλαιαγορά προχώρησε σε ελέγχους σε εποπτευομένους φορείς με μεγαλύτερη συχνότητα και απεκάλυψε πως έχει στείλει επιστολές προς εποπτευομένους φορείς και εισηγμένες με συστάσεις για να αποφευχθούν περιπτώσεις κατάχρησης αγοράς.

Ειδική αναφορά έκανε τόσο η κ. Λαζαράκου, όσο και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Νίκος Κονταρούδης στο Μνημόνιο που υπέγραψε η Κεφαλαιαγορά με την ΕΛΤΕ, την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου.

Συγκεκριμένα, τονίσθηκε πως η Κεφαλαιαγορά προσβλέπει στο να αξιοποιήσει την ειδική γνώση της ΕΛΤΕ επί των οικονομικών καταστάσεων και του ελεγκτικού έργου, προκειμένου να κάνει πληρέστερο και πιο άμεσο έλεγχο.

Από την πλευρά της η αντιπρόεδρος της Κεφαλαιαγοράς Νατάσα Στάμου αναφέρθηκε στην νέα αρμοδιότητα που ενδύθηκε η Αρχή με τον τελευταίο νόμο για το ξέπλυμα χρήματος, με τον οποίο της ανατέθηκε να ελέγχει το ξέπλυμα μέσω κρυπτονομισμάτων.

Η ίδια είπε πως αναλαμβάνοντάς την εποπτεία των παρόχων υπηρεσιών επί κρυπτονομισμάτων η πρώτη ενέργεια της κεφαλαιαγοράς είναι να δημιουργήσει Μητρώο για όσους παρέχουν υπηρεσίες σχετικές με crypto-assets.

Απογοητευτική ωστόσο ήταν η διαδικασία των ερωτήσεων – απαντήσεων της Διοίκησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με τους δημοσιογράφους, καθώς η ηγεσία της Αρχής δεν παρείχε απαντήσεις σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα.

Για την υπόθεση της MLS, η κ. Λαζαράκου αναγνώρισε το ρόλο της ΕΛΤΕ στην ανάδειξη του σκανδάλου και προσέθεσε πως η Επιτροπή επιδίωξε εξ αρχής να υπάρξει πληροφόρηση για την αποτίμηση των αύλων. Σε αυτή την κατεύθυνση είπε πως αυτό που προέχει είναι η αγορά να λάβει σωστή ενημέρωση μέσω των αναθεωρημένων οικονομικών καταστάσεων του 2019 και των αρχών του 2020.

Για την Folli Follie, αν και ρωτήθηκε για συγκεκριμένες αποκαλύψεις που αφορούν σε δραστηριότητες της οικογένειας Κουτσολιούτσου σε βάρος της ίδιας της εισηγμένης, τόνισε πως η Κεφαλαιαγορά δεν ασχολείται με την υπόθεση που βρίσκεται στη Δικαιοσύνη.

Σε ερώτηση για την ενημέρωση του επενδυτικού κοινού για πρόστιμα που έχουν υποβληθεί σε τραπεζικά ιδρύματα για τη λήψη πλαστών – εικονικών τιμολογίων από την εφορία, τόσο η κ. Λαραζάκου όσο και ο κ. Κονταρούδης ανέφεραν γενικόλογα πως έχει ζητηθεί από τις συγκεκριμένες τράπεζες ενημέρωση και έχει παρασχεθεί, χωρίς όμως να είναι σε θέση να προσδιορίσουν το πώς και πότε.

Σε ερώτηση για το πόσο χρόνο απαιτεί η εξέταση υποθέσεων από την κεφαλαιαγορά και για το ότι υπάρχουν υποθέσεις δεκαετίας που έρχονται προς εξέταση σήμερα στο ΔΣ της Αρχής , η κ. Λαζαράκου εξέφρασε την αγανάκτησή της διότι σήμερα έρχονται καταγγελίες που σχετίζονται με υποθέσεις δεκαετίας.

Ερωτηθείσα για το τι συμβαίνει με τα πρόστιμα που κατά καιρούς επιβάλλει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και για το εάν αυτά εισπράττονται, η κ. Λαζαράκου ανέφερε πως η αρμοδιότητα είσπραξης ανήκει στην εφορία και πως ως εκ τούτου δεν γνωρίζει.

Τέλος, αναφερόμενη στις εταιρείες που είναι σε αναστολή διαπραγμάτευσης για μεγάλο διάστημα και δεν φαίνεται να ξαναμπαίνουν στο ταμπλό η κ. Λαζαράκου είπε πως θα υπάρξει πρωτοβουλία από το Χρηματιστήριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ