ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Ο κορωνοϊός επιδρά αρνητικά στις «πράσινες» επενδύσεις

ΔΝΤ: Ο κορωνοϊός επιδρά αρνητικά στις «πράσινες» επενδύσεις
AP Photo/Jose Luis Magana

Tον πιθανό αντίκτυπο της πανδημίας στην περιβαλλοντική απόδοση των επιχειρήσεων εξετάζει ανάλυση που δημοσίευσε σήμερα το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η πανδημία του κορωνοϊού θα μπορούσε να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους περιβαλλοντικούς κινδύνους και να επιφέρει μια αλλαγή στις προτιμήσεις των καταναλωτών, στις εταιρικές ενέργειες και στη συμπεριφορά των επενδυτών που θα μπορούσαν να επιταχύνουν τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Από την άλλη πλευρά, το Ταμείο σημειώνει πως υπάρχει ο κίνδυνος οι οικονομικά αποδυναμωμένες επιχειρήσεις, να μειώσουν εν μέσω αυξημένης οικονομικής αβεβαιότητας τις επενδύσεις τους σε πράσινα έργα μεγάλης διάρκειας, επιβραδύνοντας τη μετάβαση σε μια πιο πράσινη οικονομία.

Αναλύοντας ένα μεγάλο διεθνές δείγμα εισηγμένων εταιρειών στο διάστημα 2002 - 2019, το ΔΝΤ διαπίστωσε πως η περιβαλλοντική απόδοση των οικονομικά αδύναμων επιχειρήσεων είναι σημαντικά ασθενέστερη από ό, τι για τις εύρωστες επιχειρήσεις.

«Ένα σοκ με μεγάλες μακροοικονομικές και χρηματοοικονομικές επιπτώσεις, όπως η πανδημία του κορωνοϊού, αυξάνει την αβεβαιότητα και διαταράσσει την οικονομική δραστηριότητα, μια εξέλιξη που τείνει να ενισχύσει τους χρηματοοικονομικούς περιορισμούς των επιχειρήσεων. Αυτό, με τη σειρά του, ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τις πράσινες επενδύσεις των επιχειρήσεων», σημειώνει το ΔΝΤ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ