ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με φειδώ τα νέα από τις τράπεζες της ευρωζώνης στο τέταρτο τρίμηνο του 2020

Με φειδώ τα νέα από τις τράπεζες της ευρωζώνης στο τέταρτο τρίμηνο του 2020
AP Photo/dpa,Arne Dedert

Οι τράπεζες της ευρωζώνης έθεσαν στο τρίτο τρίμηνο 2020 πιο αυστηρά κριτήρια για την έγκριση δανείων προς επιχειρήσεις και καταναλωτές, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι τράπεζες δικαιολογήσαν αυτή την πρακτική επικαλούμενες την επιδείνωση των γενικών οικονομικών προοπτικών, τον αυξημένο πιστωτικό κίνδυνο των δανειοληπτών και τη χαμηλότερη ανοχή κινδύνου.

Ωστόσο και η ζήτηση των εταιρειών για δάνεια ή άντληση πιστωτικών ορίων μειώθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2020, λόγω των χαμηλότερων αναγκών ρευστότητας έκτακτης ανάγκης που σχετίζονται με την πανδημία.

Αλλά και για το τέταρτο τρίμηνο του 2020, οι τράπεζες αναμένουν ότι οι πιστώσεις θα συνεχίσουν να περιορίζονται για τις επιχειρήσεις, αντικατοπτρίζοντας τις ανησυχίες σχετικά με την οικονομική ανάκαμψη και τις αβεβαιότητες σχετικά με την παράταση των μέτρων δημοσιονομικής στήριξης.

Οι τράπεζες αναμένουν ότι η καθαρή ζήτηση για δάνεια προς επιχειρήσεις θα ανακάμψει, η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια θα μειωθεί, ενώ η ζήτηση για δάνεια καταναλωτικής πίστης αναμένεται να αυξηθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Όσον αφορά στην πρόσβαση των ίδιων των τραπεζών στη χρηματοδότηση, οι τράπεζες ανέφεραν ότι η πρόσβαση βελτιώθηκε στο τρίτο τρίμηνο του 2020, υποστηριζόμενη από τα μέτρα νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΗ