ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διορία έως το τέλος Δεκεμβρίου στις επιχειρήσεις για να δηλώσουν τους πραγματικούς δικαιούχους

Διορία έως το τέλος Δεκεμβρίου στις επιχειρήσεις για να δηλώσουν τους πραγματικούς δικαιούχους
INTIME

Ένας μήνας παράταση δόθηκε στις επιχειρήσεις προκειμένου να καταχωρήσουν τα στοιχεία των πραγματικών τους δικαιούχων στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων.

Σε απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γεωργίου Ζαββού, ορίζεται ότι τα υπόχρεα προς καταχώριση πρόσωπα οφείλουν να καταχωρίσουν τα απαραίτητα στοιχεία στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 αντί της 1ης Νοεμβρίου 2020 που ήταν η αρχική προθεσμία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου η μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας καταχώρισης έχει ως στόχο την αποσυμφόρηση της επιχειρηματικής κοινότητας και βρίσκει έρεισμα στην πρόσφατη τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου με τη δημοσίευση του ν. 4734/2020 για το ξέπλυμα χρήματος.

Σημειώνεται πως το Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων παρέμενε σε αναστολή λειτουργίας μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2020, λόγω των ειδικών συνθηκών του κορωνοϊού αλλά και ενόψει της ενσωμάτωσης της πέμπτης κοινοτικής οδηγίας για την καταπολέμηση του «ξεπλύματος» χρήματος στο εθνικό δίκαιο.

Με την λήξη της αναστολής στα τέλη Σεπτεμβρίου το Μητρώο έχει τεθεί σε επαναλειτουργία και τα υπόχρεα πρόσωπα προχωρούν σε καταχώρηση όλων των απαραίτητων στοιχείων, συμπεριλαμβάνοντας στοιχεία τόσο για τον πραγματικό τους δικαιούχο όσο και για τις ενδιάμεσες οντότητες που παρεμβάλλονται μεταξύ της υπόχρεης εταιρείας και του τελικού δικαιούχου.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων προσώπων, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ, το οποίο σε περίπτωση υποτροπής διπλασιάζεται ενώ παράλληλα δεν τους χορηγείται αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΗ