ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μαζικές οι τοποθετήσεις επενδυτών στα ομόλογα - Τα δύο σενάρια για το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ

Μαζικές οι τοποθετήσεις επενδυτών στα ομόλογα - Τα δύο σενάρια για το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ
ΙΝΤΙΜΕ

Αισθητή είναι η παρουσία αγοραστών στην ελληνική αγορά ομολόγων με τις εξελίξεις γύρω από το εκλογικό αποτέλεσμα των ΗΠΑ να θεωρούνται ως υποστηρικτικές ανεξαρτήτως του ποιος θα επικρατήσει.

Οι αγορές θεωρούν πως μια Ρεπουμπλικανική Γερουσία με Πρόεδρο τον Τζο Μπάιντεν θα μειώσει τις δυνατότητες του Δημοκρατικού υποψηφίου για αντιστροφή των φορολογικών περικοπών στις αμερικανικές επιχειρήσεις και εισαγωγή αυστηρότερων εποπτικών ρυθμίσεων σε συγκεκριμένους κλάδους.

Αν αντιθέτως επικρατήσει ο Ντόναλντ Τραμπ οι αγορές θεωρούν πως το δημοσιονομικό πακέτο στήριξης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού θα προχωρήσει ταχύτερα και θα είναι αρκετά γενναίο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα οι αποδόσεις των ομολόγων σε Ευρώπη και ΗΠΑ υποχωρούν , με τους επενδυτές να τοποθετούνται και σε ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας όπως τα ελληνικά.

Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου σημειώνει την Τετάρτη πτώση 3,91% στο 0,874%. Η απόδοση του πενταετούς ελληνικού ομολόγου σημειώνει πτώση 21,07% σε σχέση με χθες και διαμορφώνεται στο 0,155%. Η απόδοση του 15ετούς ελληνικού ομολόγου υποχωρεί κατά 4,20% στο 1,085%.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στα ιταλικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς ιταλικού ομολόγου σημειώνει την Τετάρτη πτώση 3,22% στο 0,677%. Η απόδοση του πενταετούς ιταλικού ομολόγου σημειώνει πτώση 35,71% σε σχέση με χθες και διαμορφώνεται στο 0,037%. Η απόδοση του 15ετούς ιταλικού ομολόγου υποχωρεί κατά 2,10% στο 1,0035%.

Το γερμανικό ομόλογο αναφοράς βρίσκεται και αυτό στο επίκεντρο των αγορών. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου σημειώνει την Τετάρτη πτώση 5,40% στο -0,654%. Η απόδοση του πενταετούς γερμανικού ομολόγου σημειώνει πτώση 2,11% σε σχέση με χθες και διαμορφώνεται στο -0,824%.

Το αμερικανικό δεκαετές ομόλογο κινείται και αυτό προς την ίδια κατεύθυνση. Η απόδοση του δεκαετούς αμερικανικού ομολόγου σημειώνει την Τετάρτη πτώση 9,99% στο 0,793%. Η απόδοση του πενταετούς αμερικανικού ομολόγου σημειώνει πτώση 11,38% σε σχέση με χθες και διαμορφώνεται στο 0,347%.

Οι αναλυτές ωστόσο αναφέρουν πως η κατάσταση στην αγορά ομολόγων θα παραμείνει ευμετάβλητη τα επόμενα 24ωρα έως ότου καταδειχθεί με σαφήνεια όχι μόνον το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά και οι προθέσεις των υποψηφίων και ειδικά του Ντόναλντ Τραμπ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ