ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μητσοτάκης για αναβάθμιση Moody's: Ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης

Μητσοτάκης για αναβάθμιση Moody's: Ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης
ΙΝΤΙΜΕ

«Ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης» χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody’s εν μέσω της παγκόσμιας ύφεσης λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.


Στο tweet του, που είναι γραμμένο στα αγγλικά, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει:

«Η αναβάθμιση της Ελλάδας από την Moody's, που ήρθε εν μέσω της παγκόσμιας ύφεσης, αποτελεί ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στην μετά - Covid εποχή».

Σταϊκούρας: Αυξημένη εμπιστοσύνη προς τη χώρα και την κυβέρνηση

Για ένα «αποδεικτικό στοιχείο αυξημένης εμπιστοσύνης προς τη χώρα και την Κυβέρνηση» έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών σχολιάζοντας την αναβάθμιση της Moody's.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's αναβάθμισε το βράδυ της Παρασκευής το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα Ba3 από τη βαθμίδα B1, με τις προοπτικές του να παραμένουν σταθερές.

Οι δύο βασικοί λόγοι για την αναβάθμιση, όπως ανέφερε ο οίκος σε ανακοίνωσή του, είναι:

Πρώτον, ότι οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις στηρίζουν μία βιώσιμη βελτίωση της θεσμικής ισχύος και έχουν ήδη φέρει απτή πρόοδο σε τομείς, συμπεριλαμβανομένων αυτών της φορολογικής διοίκησης και της μάχης κατά της διαφθοράς. Ο κίνδυνος αντιστροφής αυτών των σημαντικών βελτιώσεων είναι χαμηλός κατά την άποψη του Moody's.

Δεύτερον, ότι οι προοπτικές ανάπτυξης της χώρας τα επόμενα χρόνια είναι θετικές παρά τον βραχυπρόθεσμα αρνητικό αντίκτυπο από την πανδημία του κορωνοϊού, ιδιαίτερα στον τουριστικό τομέα. Η ελληνική οικονομία θα ωφεληθεί, αναφέρει ο Moody's, από τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για βελτίωση του επενδυτικού κλίματος παράλληλα με τις εισροές πολύ σημαντικών ευρωπαϊκών πόρων για την ανάκαμψη, προβλέποντας ρυθμούς ανάπτυξης 3,5% μεσοπρόθεσμα.

Σταϊκούρας: Αποδεικτικό στοιχείο αυξημένης εμπιστοσύνης

«O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας.

Πρόκειται για εξαιρετικά θετική εξέλιξη για την Ελλάδα και την οικονομία της.

Μάλιστα, η αξιολόγηση έγινε σε συνθήκες πρωτοφανούς ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας και των επιμέρους εθνικών οικονομιών, καθώς και υψηλής αβεβαιότητας που η πανδημία έχει επιφέρει», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τη Moody's.

«Η εξέλιξη αυτή συνιστά αποδεικτικό στοιχείο αυξημένης εμπιστοσύνης προς τη χώρα και την Κυβέρνηση, για τη διαχείριση της τρέχουσας κρίσης, τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της αλλά και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», επισημαίνει ο υπουργός και συμπληρώνει:

«Από την πλευρά μας, συνεχίζουμε την προσπάθεια με πίστη στις δυνάμεις της πατρίδας, σχέδιο, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, για να κάνουμε τη χώρα μας πιο ισχυρή, την οικονομία της πιο παραγωγική και την κοινωνία μας πιο δίκαιη και συνεκτική».

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΗ